Liander

Speciale lessen op school in stroom en gas van Liander

12/10/2009

`Zonder stroom gebeurt er niets'

Arnhem, 12 oktober 2009 - Kun je koken op gas van koeienmest? Hoeveel kilometer elektriciteitskabel ligt er eigenlijk onder de grond? Deze en meer vragen komen aan bod tijdens de speciale technieklessen die netbeheerder Liander dit schooljaar op tientallen scholen in een groot deel van Nederland geeft. In Middenmeer (Wieringermeer) gaf directeur van Liander Peter Molengraaf vrijdag 2 oktober de eerste les aan scholieren van groep 7 van Protestants-Christelijke Basisschool `De Wegwijzer'. De lessen komen daarna in andere scholen in de rest van Noord-Holland, maar ook in Gelderland, Flevoland en Friesland.

Leuk lespakket

Leerlingen leven in een wereld die steeds meer over energie, duurzaamheid en veiligheid gaat. Deze thema's worden ook op de basisschool steeds belangrijker. Liander gaat scholen ondersteunen met een heel leuk lespakket over energie dat regelrecht uit de praktijk komt. De laatste jaren is er sowieso steeds meer aandacht voor het vak Techniek op de basisschool. Stroom en gas hoort daar ook bij. `Zonder stroom en gas gebeurt er immers niets', aldus directeur Molengraaf. `De maatschappij is enorm afhankelijk van elektriciteit. Dat merk je pas goed als het er een keer niet is. Daarom werken wij dag en nacht om het energietransport zo goed mogelijk te laten verlopen. Niet voor niets behoort het Nederlandse netwerk tot de beste ter wereld: 99,99 procent van de tijd functioneert het zoals het hoort.'

Wat is statische elektriciteit?

In de les kunnen kinderen bijvoorbeeld de werking van statische elektriciteit zelf ondervinden met een `Van der Graaff-generator'. Dat is een apparaat met een soort bol waar - als je je handen erop legt - je haar statisch van wordt. Of een `energiebal' waarmee je kunt laten zien dat je eigen lichaam ook stroom geleid. En natuurlijk wordt de vraag `hoe kom je aan stroom voor je Nintendo' beantwoord.

Bonny en Blitz op bezoek

Tegelijk met de energielessen, lanceert Liander de website www.debliksems.nl. Op die website leiden de figuren Bonny en Blitz je
- bijvoorbeeld in leuke animatiefilmpjes - rond in de wereld van stroom en gas. Daarnaast kunnen kinderen er een online spel spelen, waarmee ze leuke prijzen kunnen winnen.
Liander gaat dit schooljaar al langs bij zo'n tachtig scholen door heel Nederland. In Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland. Scholieren of scholen die ook zo'n les willen meemaken op hun eigen school, kunnen zich aanmelden via www.debliksems.nl.

Nieuwe ontwikkelingen

Liander is een regionale netbeheerder die elektriciteit transporteert naar 2,8 miljoen klanten en gas naar 2,1 miljoen klanten in de provincies Gelderland, Noord-Holland en grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. Liander is onderdeel van Alliander. Innovatie is belangrijk voor Liander. Door ontwikkelingen als de opkomst van de elektrische auto, de toename van het gebruik van zonnepanelen en de intrede van HR-ketels die ook elektriciteit opwekken, wordt de energiehuishouding steeds complexer. Liander zorgt ervoor dat het elektriciteit- en gasnet is berekend op deze en andere ontwikkelingen.