Stichting Wemos

Geneeskundestudenten kijken verder dan eigen landsgrenzen

Amsterdam, 13 oktober 2009 â Studentenvereniging IFMSA-NL en ontwikkelingsorganisatie Wemos toeren langs de acht medische faculteiten. Doel: geneeskundestudenten uitdagen verder te kijken dan de eigen landsgrenzen. Tijdens de tour kaarten de organisaties het wereldwijde tekort aan zorgpersoneel aan.

De lidstaten van de Verenigde Naties hebben in 2000 afgesproken om de armoede in de wereld flink terug te dringen. Het is de bedoeling dat voor 2015 acht millenniumdoelen zijn bereikt. Drie millenniumdoelen hebben een directe relatie met gezondheid: minder kindersterfte, verbetering van de gezondheid van moeders en bestrijding van hiv en aids, malaria en andere dodelijke ziektes. Deze doelen kunnen alleen maar gehaald worden als er voldoende zorgpersoneel is. Zowel in arme als in rijke landen worden op dit moment te weinig zorgverleners opgeleid. De rijke landen proberen hun personeelstekort deels op te lossen door goed opgeleide zorgverleners uit ontwikkelingslanden aan te trekken. Dat gaat niet om kleine aantallen. Drieëntwintig procent van de artsen die zijn opgeleid in Sub-Sahara Afrika werkt in de meer ontwikkelde landen.

Exodus âDe exodus aan personeel is funest voor een gezondheidszorgsysteem,â zegt professor Ivan Wolffers, hoogleraar Gezondheidszorg in ontwikkelingslanden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Wolffers werkte mee aan een film die tijdens de tour wordt vertoond. Volgens Wolffers is het erg moeilijk om gezondheid te verbeteren als alle mensen die iets in hun mars hebben, naar het buitenland verdwijnen. Dat heeft te maken met de lokale werkomstandigheden, zoals verouderde apparatuur, onvoldoende medicijnen, geen bijscholingsmogelijkheden, hoge werkdruk en lage salarissen. Vorige week nog stelde UNDP, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties, dat migratie overwegend positieve gevolgen heeft op het gebied van gezondheid, zowel voor migranten als voor het land van bestemming. Anke Tijtsma van Wemos noemt deze stelling kortzichtig: âMigratie heeft ook schadelijke gevolgen. Wat te denken van de mensen die achterblijven? Zij hebben ook recht op zorg. Het is van groot belang dat rijke landen hun personeelstekort in eigen land oplossen en tegelijkertijd arme landen helpen de personeelscrisis dààr het hoofd te bieden.â

Millenniumtour 2009 De tour van Wemos en de International Federation of Medical Studentsâ Associations â the Netherlands (IFMSA-NL) is onderdeel van de Millenniumtour 2009 en start in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Geneeskundestudenten bekijken de film met Wolffers en geven hun mening over het actief rekruteren van zorgpersoneel uit ontwikkelingslanden door medische centra in Nederland. Het UMCG kwam in augustus nog in het nieuws door de actieve werving van operatiekamerassistenten uit India.
---


Noot voor redacties