Ingezonden persbericht


Persbericht

Doetinchem, 13 oktober 2009

Achterhoek laat zich zien in Brussel

Een delegatie van Achterhoekse bestuurders en het bedrijfsleven heeft op 5 en 6 oktober een werkbezoek gebracht aan o.a. het Europarlement. In gesprekken met Europarlementariërs en met vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten en VNO-NCW in Brussel stond de vraag centraal: wat kunnen Brussel en de Achterhoek voor elkaar betekenen?

In Nederland wordt soms geklaagd over knellende Europese regelgeving. Uit gesprekken bleek echter dat de Europese regels in Nederland vaak strenger worden uitgelegd dan in Brussel de bedoeling is. Volgens Europarlementariër Esther de Lange (PvdA) maakt Nederland het zich hierdoor onnodig moeilijk bij bijvoorbeeld het bouwen van woningen of aanleggen van wegen. Afgesproken is dat de Nederlandse Europarlementariërs worden uitgenodigd om de uitwerking van deze regels in de Achterhoekse praktijk te komen bekijken.

Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders
De kracht van de Achterhoek is dat overheden op dit moment samen met het bedrijfsleven de handen ineen slaan om de effecten van de crisis te bestrijden en in te zetten op een duurzame economie. De Europarlementariërs waren dan ook positief verrast dat niet alleen bestuurders maar ook VNO-NCW Achterhoek, Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, MKB Midden en het Achterhoeks Centrum voor Technologie deel uitmaakten van de delegatie. Uit tal van gesprekken bleek dat 'Brussel' en de Achterhoek de ambitie delen om in te zetten op innovatie, een duurzame economie en samenwerking in de grensregio. 'Brussel' is echter niet op de hoogte van de ontwikkelingen en de ambities van de Achterhoek op dit terrein en de Achterhoek benut Europese middelen hiertoe nog te weinig. Herman Kaiser, voorzitter van de Regio Achterhoek: "Wij moeten groter gaan denken in het belang van de eigen inwoners. Europa moet een speerpunt worden van de Regio Achterhoek". De Achterhoek gaat binnenkort in gesprek met twee Europarlementariërs over Natura 2000, het samenhangende netwerk van beschermde natuurgebieden binnen de lidstaten van de EU .

De Achterhoekse delegatie op bezoek bij het Europarlement in Brussel