Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 13 oktober 2009

Aanvullende regelingen voor woningen met balansventilatie

Bewoners van woningen met balansventilatie in Vathorst kunnen gebruik maken van aanvullende regelingen. Dat hebben het college van burgemeester en wethouders, woningcorporaties en ontwikkelaars afgesproken naar aanleiding van het GGD-onderzoek naar het effect van verbetermaatregelen in de woningen met balansventilatie. Uit het onderzoek blijkt dat deze maatregelen geleid hebben tot verbetering, maar nog niet tot tevredenheid van alle bewoners. Ook als het balansventilatiesysteem voldoet aan alle wettelijke eisen, blijkt het een kwetsbaar systeem, dat zorg vraagt bij aanleg, inregeling, gebruik en onderhoud, maar ook bij aanpassingen aan de woning.

De partijen willen niet wachten op nader onderzoek door het ministerie van VROM, maar besluiten nu tot twee concrete maatregelen. Huiseigenaren kunnen bij het afsluiten van een onderhoudscontract voor de installaties een deel vergoed krijgen. Daarnaast is besloten tot een subsidieregeling waarmee bewoners de mogelijkheid hebben om de ventilatie van hun woning meer zelf te reguleren dan nu het geval is.

In de wijk Vathorst heeft een vijfde deel van de huidige 5.000 woningen een balansventilatiesysteem. De meeste bewoners van een woning met een balansventilatiesysteem zijn tevreden over het binnenmilieu in hun woning: het systeem werkt goed en ze hebben geen klachten. Bewoners van een aantal woningen hebben echter gezondheidsklachten gemeld die verband lijken te hebben met de balansventilatie in hun woning. Landelijk is dat ook aan de orde.

Naar aanleiding van de klachten uit 2006 heeft de GGD in 2006/2007 in opdracht van de gemeente Amersfoort onderzoek gedaan naar de relatie tussen deze gezondheidsklachten en het balansventilatiesysteem. Na dit onderzoek hebben de betrokken ontwikkelaars en corporaties bij de koopwoningen (als de eigenaren daarom verzochten) en bij alle huurwoningen met balansventilatie in Vathorst inspecties uitgevoerd en hebben zij waar nodig werkzaamheden verricht, zoals aanpassingen aan het systeem, opnieuw inregelen, schoonmaken of het geven van instructies.

Tweede GGD-onderzoek
In 2008 en 2009 heeft de GGD in opdracht van de gemeente Amersfoort wederom onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van de werkzaamheden. Gebleken is dat het geluidniveau en de verdeling van de luchtstromen zijn verbeterd. Toch blijkt de tevredenheid van de bewoners niet erg gestegen, ook als de balansventilatiesystemen voldoen aan de wettelijke eisen.

Een balansventilatiesysteem is een energiezuinige methode voor woningventilatie. Het is een kwetsbaar systeem en vereist zorgvuldigheid bij aanleg, inregeling, gebruik en onderhoud. Dat vraagt om een goede oplevering en verstrekking van de juiste informatie en instructie aan (nieuwe) bewoners. Dat is niet altijd goed gegaan, zo is geconstateerd. Ook blijkt uit het GGD-onderzoek dat bewoners daarnaast graag meer mogelijkheden willen hebben voor het doorluchten van hun woning.

Landelijk onderzoek VROM/WWI
Een landelijke enquête 'Mechanische ventilatie in nieuwbouwwoningen' van het ministerie van VROM/WWI uit september 2009 wijst uit dat de problematiek rond balansventilatie zich niet tot Vathorst beperkt, maar landelijk speelt. De conclusies van dit onderzoek komen overeen met de bevindingen in Vathorst. Het ministerie heeft besloten het Bouwbesluit aan te passen en nader onderzoek te doen naar mechanische en balansventilatie.

Afspraken gemeente, OBV en corporaties
Het college, de corporaties de Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) vinden dat de uitkomsten van het GGD-onderzoek aanleiding zijn voor verdere actie en willen niet wachten op de uitkomsten van het aanvullende onderzoek van VROM. Daarom is besloten tot aanvullende regelingen in de vorm van een stimulans om het onderhoud uit te besteden aan een erkend onderhoudsbedrijf en in de vorm van een subsidieregeling voor aanpassingen aan woningen om meer mogelijkheden te hebben voor het doorluchten van de woning.

Stimulans voor professioneel onderhoud
Uit het onderzoek is gebleken dat veel woningeigenaren niet regelmatig onderhoud (laten) plegen aan hun balansventilatiesysteem. Omdat goed onderhoud van het balansventilatiesysteem van groot belang is, heeft OBV in samenwerking met de Vereniging van Leveranciers van Luchttechnische Apparaten een overzicht van onderhoudsbedrijven opgesteld. Om woningeigenaren te stimuleren een goed onderhoudscontract af te sluiten gaat OBV, tegen overlegging van een onderhoudscontract voor ten minste 5 jaar, eenmalig per adres de kosten voor het eerste jaar vergoeden. Voor huurders is dit aanbod niet nodig, omdat de corporaties zelf zorg dragen voor onderhoud van de ventilatiesystemen in hun huurwoningen. Ook hebben zij gebruiksinstructies aan de huurders verstrekt.

Subsidieregeling voor aanpassing
Om tegemoet te komen aan de wens van bewoners om meer mogelijkheden te hebben voor de ventilatie van hun woningen, komt er een subsidieregeling. Bewoners kunnen een vergoeding krijgen voor het aanbrengen van een voorziening voor het incidenteel doorluchten van verblijfsruimten (woon- en slaapkamers) met buitenlucht. Dit kunnen raampjes, kleppen of schuiven zijn. Per woning komt men in aanmerking voor 50 procent vergoeding van de kosten met een maximum van ¤ 2.000,-.(incl. btw). Bewoners betalen 50 procent van de kosten zelf. Huurders kunnen daarbij kiezen voor een eenmalige betaling of een beperkte huurverhoging.

Bewoners van woningen met balansventilatie in Vathorst zijn op dinsdag 13 oktober per brief geïnformeerd over de details van de beide regelingen.

Meer informatie over balansventilatie in Vathorst, het collegebesluit en het GGD-onderzoek is te vinden op www.amersfoort.nl/balansventilatie.

Noot voor de redactie,