Provincie Limburg

Persberichten

Internationaal congres Creativity and Innovation in Maastricht Van 14 tot en met 16 oktober 2009 organiseert de Provincie Limburg in samenwerking met de gemeente Maastricht en andere partners een Europees congres in het kader van het Europees jaar van de 'creativiteit en innovatie'. Dat maakte cultuur gedeputeerde Odile Wolfs vrijdag 17 oktober 2008 in Stavanger bekend tijdens de conferentie 'The art of citymaking'; een conferentie georganiseerd door de gemeente Stavanger en het Europese culturele netwerk 'les recontres' mede in het kader van Stavanger culturele hoofdstad 2008. Het filmpje dat gedeputeerde Wolfs in Stavanger getoond heeft, is te zien op de website www.creativityandinnovation.nl. Op deze website kunnen geinteresseerden straks ook terecht voor nadere informatie over het congres.

De Europese Commissie lanceert elk jaar een cultureel motto. Het motto voor 2009 is 'Creativity and Innovation; through Culture and Education'. Dit thema sluit goed aan op het thema van de gemeente Maastricht 'Maastricht, stad van culturele carrières'. Maastricht en de omliggende (eu)regio wil graag investeren in hun gezamenlijke ambitie het culturele veld te verbreden in relatie tot de sociale en economische ontwikkelingen. Het culturele veld kan worden gezien als een dynamisch en integraal element in de ontwikkeling van de regio.

In dat kader heeft de Provincie Limburg de Europese Commissie voorgesteld om 'Creativity and Innovation' in 2009 in Maastricht te vieren met een internationaal congres met culturele programmering in de steden Maastricht, Hasselt (B), Aken (D), Eupen (B) en Luik (B). Het congres wordt gehouden van 14-16 oktober 2009 en zal bijna drie dagen duren. Doelstelling is om minstens 400 deelnemers uit heel Europa aan te trekken. De bedoeling is om niet alleen het Europese motto te vieren in Maastricht, maar ook om de stad en de regio nadrukkelijk te presenteren op een Europese bühne. De ambitie van Maastricht Culturele Hoofdstad van Europa te worden in 2018 wordt tijdens dit congres benadrukt.

De doelstelling van het congres is om de samenhang tussen enerzijds educatie en cultuur en anderzijds creativiteit en innovatie aan te tonen aan de hand van concrete voorbeelden uit de regio. Het congres is een officiële activiteit van de Europese Commissie. De doelgroep van het congres bestaat uit beleidsvormers in de economische, educatieve en creatieve sector; belanghebbenden van de regionale ontwikkeling; (creatieve) ondernemers en culturele beoefenaars.

17-10-2008 13:53