Technische Universiteit Delft

Draadloze senor netwerken

door M&C

Promotie van dhr. G.P. Halkes: "MAC Protocols for Wireless Sensor Networks and Their Evaluation"

14 oktober 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. G.P. Halkes | informatica ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. K.G. Langendoen EWI

MAC Protocols for Wireless Sensor Networks and Their Evaluation

De opkomst van kleine en goedkope sensoren biedt allerlei meetmogelijkheden.
Door deze sensoren draadloos te laten werken, kunnen we nu meer dan ooit meten. Maar draadloos werken levert ook nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld, hoe kunnen we ervoor zorgen dat de draadloze sensoren effectief communiceren, d.w.z. zonder dat alle sensoren tegelijk proberen te praten. Dit is de verantwoordelijkheid van het Medium Access Control (MAC) protocol. Maar het MAC protocol moet ook zorg dragen voor een energie-efficiënte uitvoering om de kostbare batterijstroom te sparen.

In dit proefschrift presenteren wij werk dat de energie efficiëntie van bestaande MAC protocollen voor draadloze sensor netwerken (Engels: Wireless Sensor Networks, of WSNs) met elkaar vergelijkt, maar presenteren we ook een nieuw MAC protocol specifiek ontworpen voor netwerken waar veel sensoren dicht bij elkaar geplaatst zijn. Daarnaast bevat dit proefschrift werk aan de evaluatiemethoden die vaak gebruikt worden voor WSN MAC protocollen, te weten simulatoren en testopstellingen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.