Gemeente Enkhuizen

Grote ontruimingsoefening basisscholen Enkhuizen

Woensdag 14 oktober worden alle basisscholen in de regio Noord-Holland Noord ontruimd. Dat is tenminste de insteek tijdens de Nationale Brandpreventieweken 2009. Ook Enkhuizen doet mee!

Brandweer Enkhuizen houdt met maarliefst acht van de negen basisscholen een ontruimingsoefening. Wij regelen al jaren met vrijwel alle basisscholen een jaarlijkse ontruimingsoefening. Wat dat betreft is het niet uniek voor ons en ook niet voor de scholen in Enkhuizen, aldus brandweercommandant Gert van der Kruk. Omdat de brandweer graag aanwezig wil zijn bij de ontruiming en hun aanwezigheid gewenst is voor hulp en informatie, vinden de ontruimingen plaats op verschillende dagen. De ontruiming van twee basisscholen op 7 oktober hebben we helaas moeten afgelasten in verband met de slechte weersomstandigheden. Deze ontruimingen vinden alsnog plaats ergens in november. Met de overige basisscholen oefenen we op maandag 12 oktober en op woensdagochtend 14 oktober.

Een ontruimingsoefening is heel belangrijk. Brand verspreidt zich vaak vliegensvlug. Binnen drie minuten kan een klein brandje veranderen in een grote, uitslaande brand. Bij de ontruimingsoefening op de basisscholen testen we of de leerkrachten en hun leerlingen weten hoe ze het beste kunnen vluchten, want de vluchtroute is vaak een heel andere dan de route bij binnenkomst. Maar ook of ze weten hoe zij minder mobiele mensen kunnen helpen.

Een ontruimingsoefening is niet alleen heel belangrijk, maar ook leuk. Voor de leerlingen is het een mooie gelegenheid om een echte brandweerwagen van dichtbij te inspecteren. En met een kleurplatenwedstrijd kunnen ze ook nog een rondleiding in de brandweerkazerne winnen voor de hele klas. Op de site www.ontruimenmoetjeoefenen.nl vindt u handige tips en voorbeelden van ontruimingsoefeningen.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl