Dura Vermeer

Heemstede - 14 oktober 2009

Oprichter Piet Vermeer overleden

In zijn woonplaats Heemstede is maandag 12 oktober op 86-jarige leeftijd Piet Vermeer overleden.

Piet Vermeer was de grondlegger en oud-directeur van de infratak van Dura Vermeer. In 1961 startte hij de N.V. Aannemingsmaatschappij P. Vermeer dat in 1998 fuseerde met Dura tot bouwconcern Dura Vermeer.

De geboren Fries was van huis uit grondwerker en startte zijn loopbaan bij wegenbouwbedrijf Jan Nelis in IJmuiden. Het explosief ontwikkelende autoverkeer en zijn overtuiging dat asfalt de toekomst was, brachten hem ertoe zijn eigen bedrijf te starten. Eerst vanuit huis in Heemstede en later vanuit een ketendorp in Cruquius en een kantoor in Hoofddorp bouwde hij aan de expansie van zijn onderneming. Daarbij richtte hij zich niet alleen op de wegenbouw, maar vulde hij deze aan met gelieerde activiteiten als het leggen van ondergrondse pijpleidingen voor gas, water en riolering en waterbouwkundige betonwerken als viaducten en tunnels.

Bij het tienjarig bestaan behoorde Vermeer tot de grootste bedrijven in grond- weg- en waterbouw. Zijn visie op ondernemerschap en zijn filosofie van werken (betrokken, sociaal, gevoel voor verantwoordelijk en ruimte geven) hadden een grote aantrekkingskracht op mensen die voor Piet Vermeer wilden werken.

In 1986 volgde zijn jongere broen Coen hem op als voorzitter van de Raad van Bestuur. Tot 1995 was Piet Vermeer nog als commissaris verbonden aan het bedrijf.

De Raad van Bestuur van Dura Vermeer heeft bedroefd kennis genomen van zijn overleden. `Zijn leiderschap en zijn visie op ondernemen is voor de gehele organisatie van onschatbare waarde geweest. Nog dagelijks profiteren wij van het solide fundament dat door hem is gelegd.Daarnaast was Piet de grote inspirator voor de warme en hechte relaties binnen én buiten ons bedrijf.''