Gemeente Lelystad

Cultuurgebouwen ontvangen energielabel

Dinsdag 13 oktober 2009

Cultuurgebouwen De Agora, Underground en De Kubus ontvingen op dinsdag 13 oktober 2009 hun energieprestatiecertificaat, ook wel het energielabel genoemd.

Week van de Toegankelijkheid

De Agora ontving deze dag ook nog eens het predicaat ITS, oftewel het Internationaal toegankelijkheidssymbool. De waardevolle plakkaten zijn uitgereikt door de wethouders Nuijt en Kok. De week van 10 tot en met 16 oktober 2009 is trouwens de Week van de Toegankelijkheid. Dit jaar is het thema 'Kunst en Cultuur'. Een mooi moment voor het uitreiken van het ITS-predicaat aan de Agora.

Energielabels

Zowel de Agora, De Kubus als De Underground zijn geïnspecteerd op de energieprestatie. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gekeken naar de manier van bouwen en de isolatie. De Agora is een heel energiezuinig gebouw en heeft daarvoor het A+label gekregen. De Kubus bestaat al weer enige jaren en had voorheen een G label. In de afgelopen twee jaar is er flink geïnvesteerd in De Kubus. Zo zijn delen van het dak verbeterd, zijn er nieuwe vides geplaatst, is er overal dubbel glas aangebracht en zijn er nieuwe installaties gekomen. Dat heeft er toe geleid dat De Kubus nu het B label ontvangt. De Underground heeft in 2004 een grote renovatie ondergaan en komt bij de meting nu ook uit op een B label.

Internationaal toegankelijk

De Agora ontvangt ook nog eens het Internationaal Toegankelijkheids Symbool -label. Een knappe prestatie voor zo'n 'ingewikkeld' gebouw. Bij de bouw van de Agora heeft een adviseur van het ITS-label al meegedacht. Nu zijn alle punten voltooid. Zo hebben de vergaderzalen in de Agora bijvoorbeeld ringleidingen voor slechthorenden en zijn alle ruimtes en voorzieningen rolstoeltoegankelijk.
---