AzG: Geweld in Noord-Congo neemt toe en verspreidt

14/10/2009 10:49

Artsen Zonder Grenzen

AzG: Geweld in Noord-Congo neemt toe en verspreidt

Honderdduizenden gevlucht, dringend méér hulp nodig

Amsterdam/Kinshasa, 14 oktober 2009 - Eén jaar nadat de gevechten in het district Haut-Uélé, in het noorden van de Democratische Republiek Congo, losbraken, hebben de aanvallen en botsingen tussen gewapende groepen zich verder verspreid. Honderdduizenden mensen moesten al op de vlucht slaan. Humanitaire hulpverlening slaagt er niet in om tegemoet te komen aan de daaruit voortvloeiende enorme noden en moet daarom dringend meer actie ondernemen in de rurale gebieden in Haut-Uélé en Bas-Uélé, zegt medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen.

Sinds eind 2008 zit de bevolking van Haut-Uélé en Bas-Uélé gevangen in een dramatische spiraal van geweld, gelieerd aan de aanvallen van de Ugandese rebellengroep LRA (het Verzetsleger van de Heer), en het Ugandees-Congolese offensief tegen de LRA. Naarmate de situatie verder verslechtert, krijgt de bevolking ook te maken met groeiend banditisme.

'De bevolking is het doelwit van geweld: moorden, ontvoeringen en seksueel misbruik,' zegt Luis Encinas, operationeel coördinator van Artsen zonder Grenzen in Centraal-Afrika. 'We spreken hier over gewelddadige terreurtactieken met als doel angst aan te jagen. Patiënten vertellen ons de gruwelijkste verhalen: over kinderen die gedwongen worden hun ouders te doden, en over mensen die levend in huis verbrand worden.'

Het geweld en de gewapende confrontaties hebben zich gaandeweg uitgebreid en bestrijken nu een gebied van Haut-Uélé tot Bas-Uélé in Congo, tot in het naburige Zuid-Sudan en het oosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Honderdduizenden mensen zijn het afgelopen jaar op de vlucht geslagen. Omdat het geweld aanhoudt blijven duizenden mensen op de vlucht, op zoek naar onderdak en meer veiligheid in de steden. De bevolking van de stad Doruma is zo verdrievoudigd. In beide steden Gangala en Banda bevinden zich meer dan 20.000 vluchtelingen, zonder enige hulp. Deze plaatsen zijn enclaves geworden, te midden van uitgestorven dorpen en verlaten akkers.

In plaatsen als Dingila en Niangara is Artsen zonder Grenzen nog steeds de enige aanwezige hulporganisatie. 'Elke dag slaan er nieuwe mensen op de vlucht,' vertelt Pierre Kernen, coördinator van Artsen zonder Grenzen in Niangara, een stad in het westen van Haut-Uélé. 'Ze moeten vluchten, één keer, twee keer, drie keer. Ze zoeken onderdak bij gastgezinnen of in lege gebouwen, maar ze voelen zich niet veilig. Artsen zonder Grenzen biedt medische en psychologische hulp, maar wij kampen met beperkingen. Deze mensen hebben dringend voedsel, drinkwater, onderdak en behoorlijke leefomstandigheden nodig.'

Door de onveiligheid en de afwezigheid van de wegen in deze geïsoleerde gebieden, moet Artsen zonder Grenzen vaak vliegtuigen gebruiken om voorraden, medicijnen en personeel ter plaatse te krijgen. 'Humanitaire hulp verlenen in dit gebied is een grote uitdaging, dat klopt. Maar we geloven dat er meer kan en moet gedaan worden aan de gevolgen van het geweld voor de bevolking. Er moet dringend internationale hulp geboden worden aan de mensen in de gebieden die het zwaarst door het geweld zijn getroffen en die tot nu toe verwaarloosd werden,' besluit Luis Encinas.

Activiteiten Artsen zonder Grenzen in Haut en Bas-Uélé

Artsen zonder Grenzen werkt in Dingila, Doruma, Dungu, Duru, Faradje en Niangara. Elke maand voeren de teams meer dan 9.000 consultaties in ziekenhuizen en gezondheidsposten uit. Daarnaast heeft Artsen zonder Grenzen hulpgoederen uitgedeeld aan 16.000 vluchtelingen, grootschalige vaccinatiecampagnes uitgevoerd en geven de teams psychosociale zorg. 27 internationale medewerkers werken samen met 140 Congolese collega's in de projecten in de noordelijke districten Haut- en Bas-Uélé, provincie Oriëntale.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.artsenzondergrenzen.nl