Politie Haaglanden

Persberichten 14 oktober 2009

Haaglanden, 14-10-2009

Verdachte overvallen aangehouden
Den Haag - Daags na twee overvallen op eethuizen in Den Haag, kon de politie de vermoedelijke overvaller al aanhouden. Op het moment dat een rechercheur in een van de eethuizen een getuigenverklaring ging opnemen, kwam de verdachte net binnenlopen. Maandagavond 12 oktober werden kort na elkaar op vrijwel identieke wijze twee overvallen gepleegd op eethuizen in aan de Steenwijklaan en de Noorderbeekdwarsstraat Rond 18.20 uur kwam in de Steenwijklaan een man een rotishop binnenlopen. Onder bedreiging van pepperspray, wilde hij geld uit de kassa. De eigenaresse weigerde geld te geven, waarna de man de benen nam. Ongeveer een uur later herhaalde dit tafereel zich bij de zaak aan de Noorderbeekdwarsstraat. Hierbij gebruikte de overvaller pepperspray, waarop de eigenaresse de overvaller een paar tientjes gaf. Getuigen van de beide overvallen konden een heel goed, duidelijk signalement van de overvaller geven.
Dinsdag 13 oktober nam een rechercheur contact op met de eigenaresse van de rotishop. Zij had de overval besproken met de eigenaar van een nabijgelegen supermarkt, die in het signalement van de overvaller iemand herkende die vaker - en ook de avond van de overvallen - in zijn winkel was geweest. Juist toen de agent bij de supermarkteigenaar zat om een getuigenverklaring op te nemen, liep er een man binnen die volledig voldeed aan het signalement. Hij vroeg de supermarkteigenaar om een sigaret. De agent bedacht zich geen moment hield de man direct aan voor de twee overvallen. De supermarkteigenaar reageerde verbaasd en zei dat had je snel gezien. De politie overlegt met het openbaar ministerie over verdere stappen tegen de verdachte.

Fietsendief betrapt
Den Haag Een fietsendief kon woensdagochtend 14 oktober worden aangehouden na een melding van een oplettende burger. Op aanwijzing van de getuige ging de politie rond 04.00 uur naar de Columbusstraat, waar ze de vermeende fietsendief aantroffen. De 29-jarige man uit Den Haag verschuilde zich tussen de autos. De agenten zagen dat er scherpe voorwerpen uit zijn jas en broek staken, dit bleken inbrekerswerktuigen te zijn. De man werd aangehouden en de fiets die hij bij zich had werd in beslag genomen.

Gedupeerde achterhaalt inbreker
Den Haag Een inbreker probeerde dinsdag 13 oktober om 16.00 uur aan zijn achtervolger te ontkomen. De 39-jarige man probeerde een woning aan de Goudenregenstraat binnen te komen. De aanwezige bewoner bedacht zich geen moment en rende achter de man aan. De achtervolger kreeg bijval van een tweede getuige en later ook een man in een auto. De laatste twee mensen kregen de inbreker uiteindelijk te pakken en al zittend op de verdachte wachtten zij op de politie. Tijdens zijn vlucht gooide de verdachte nog een rugzak met daarin een breekijzer naar zijn achtervolgers. De inbreker kon worden overgedragen aan de politie. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Brand in woning door hennepkwekerij
Den Haag Een hennepkwekerij in een woning aan de Amperestraat zorgde dinsdag 13 oktober rond 08.15 uur voor een binnenbrand. De brandweer moest de deur forceren om binnen te komen en zag al snel dat de brand was veroorzaakt door een kleine hennepkwekerij. De brand was snel onder controle, maar had ernstige gevolgen kunnen hebben. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik, wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Op de bon, uit je dak
Den Haag Een 48-jarige Hagenaar ging dinsdag 13 oktober compleet uit zijn dak toen een politieagent hem wilde bekeuren. De agent zag de Hagenaar omstreeks half twee op de Praagsingel achter het stuur van zijn auto bellen en liet de man stoppen. Toen de agent een bekeuring wilde uitschrijven, schold de 48-jarige hem de huid vol. Ook dreigde hij de agent in het water te gooien. Zover kwam het niet, want de man werd aangehouden. De man kreeg aan het politiebureau een transactievoorstel van 500 euro. Weigert hij te betalen, dan moet hij zich voor de rechter verantwoorden.

Aangehouden met vals paspoort
Den Haag/Loosduinen Een 45-jarige man uit Den Haag is dinsdag 13 oktober aangehouden toen hij kort voor sluitingstijd met een vals paspoort een bankrekening wilde openen bij het postkantoor op het Arnold Spoelplein. Een medewerkster vertrouwde de zaak niet en waarschuwde de politie. Die hield de man aan. De recherche onderzoekt de zaak.

Gezochte persoon aangehouden
Den Haag Dinsdag 13 oktober om 15.45 uur is een 38-jarige man uit Polen aangehouden. Politieagenten spraken de man aan, nadat zij zagen dat hij met zijn auto op het trottoir van het Hobbemaplein parkeerde. Al snel bleek dat hij nog vijf bekeuringen moest betalen. De man kon niet betalen en moest dan ook mee naar het politiebureau.

Man aangehouden met fiets
Den Haag Een 20-jarige man uit Den Haag is woensdag 14 oktober om 02.30 uur aangehouden op de Prinsegracht. De man reed op een fiets, die hij volgens een melding zojuist op de Prinsegracht zou hebben weggenomen. De politie zag de man fietsen en hield hem direct aan.

Tram botst op auto
Voorburg Een 51-jarige trambestuurder botste dinsdag 13 oktober om 16.20 uur tegen een auto die werd bestuurd door een 44-jarige Hagenaar. De trambestuurder trok op de Prinses Mariannelaan bij groen licht op. Plotseling stagneerde het verkeer. De tram kon niet meer op tijd achter het afremmende verkeer stoppen. De GGD verleende eerste hulp aan de lichtgewonde 44-jarige automobilist. De materiële schade was fors.

Met de schrik vrij
Leidschendam Een nog onbekende automobilist belandde woensdag 14 oktober om 04.00 uur met de auto boven het Rijn-Schiekanaal (De Vliet). De bestuurder raakte om nog onduidelijke redenen op de Oostvlietweg ter hoogte van de Kniplaan van de weg en reed richting het water. De auto bleef met zijn achterwielen hangen achter de kaderand en de bestuurder wist uit zijn of haar benarde positie te komen. Politieagenten die een onderzoek instelden, troffen de lege auto aan. De bestuurder was spoorloos. De politie onderzoekt het incident. Een kraanwagen takelde de auto weer op de weg.

Dikke pech
Wassenaar Een 30-jarige Hagenaar belandde woensdagochtend 14 oktober kort na middernacht in de cel. De man reed met zijn auto over de Hofcampweg. Bij een routinecontrole bleek dat de man nog 1800 euro aan openstaande boetes moest betalen. Zoveel had de man niet. Hij werd ingesloten en moet vandaag proberen aan het benodigde bedrag te komen.

Flinke borrel
Wassenaar Een 67-jarige automobiliste uit Doorwerth raakte dinsdag 13 oktober om 16.15 uur haar rijbewijs kwijt. De politie kreeg een melding van een getuige die over de Seringlaan achter een dronken bestuurster reed. Toen de agenten de vrouw aanspraken, kwam de alcohollucht de agenten al tegemoet. Zij blies aan het bureau 760 ugl. De politie vorderde daarop het rijbewijs van de vrouw in. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Stremming na ongeval
Rijswijk Het doorgaande verkeer op de kruising Steenvoordelaan en de Sir Winston Churchillaan liep dinsdag 13 oktober om 19.25 uur flinke vertraging op. Twee personenautos botsten op elkaar en de ravage was enorm. De GGD behandelde een 23-jarige bestuurster aan haar verwondingen. De brandweer kwam ter plaatse om het wegdek te reinigen. De kruising is geruime tijd voor het verkeer afgesloten geweest.

Sigaretten weg na inbraak
Westland/Naaldwijk Onbekenden braken woensdagochtend 14 oktober om 03.10 in bij een sigarettenwinkel aan de Prins Hendrikstraat. Buurtbewoners belden de politie nadat zij hadden gezien dat een viertal personen met twee scooters de deur openbrak en een hoeveelheid sigaretten meenam. Ondanks een zoektocht van de politie, konden de daders niet meer worden achterhaald. Bent u getuige geweest van deze inbraak of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van Politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Politie houdt schennispleger aan
Westand/Schipluiden Maandagmiddag 12 oktober hielden politieagenten bij een parkeerplaats aan de Molenlaan op heterdaad een schennispleger aan. De politie verdenkt de man dat hij zich de afgelopen maanden meerdere malen schuldig heeft gemaakt aan schennisplegen. De man toonde zijn geslachtsdeel aan meerdere meisjes, die fietsten langs de parkeerplaats aan de Molenlaan. De 32-jarige man uit het Westland werd aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. De politie onderzoekt de zaak. De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Scholieren redden bejaarde man
Pijnacker Een groep fietsende scholieren zag dinsdag 13 oktober om 15.15 uur dat een bejaarde man met zijn scootmobiel in het water van de Delftsetraatweg was gereden. Zij aarzelden geen moment en hielpen een 45-jarige vrouw uit Delfgauw die als eerste het water in was gegaan. Met vereende krachten werd de man en zijn scooter uit het water gehaald. De GGD vervoerde de man ter controle naar het ziekenhuis. Na een kort bezoek mocht de geschrokken man weer naar huis.

Vrouw gebruikt baby bij diefstal
Zoetermeer Een 20-jarige Rotterdamse gebruikte dinsdag 13 oktober om 14.50 uur een kinderwagen met daarin een twee maanden oude baby om een winkeldiefstal te plegen. De vrouw stopte een aantal kledingstukken in de wagen waar het niets vermoedende babytje lag te slapen. De beveiliging had haar echter door en hield de vrouw aan. Zij kreeg een proces-verbaal.

Met geprepareerde tas
Zoetermeer Een 37-jarige Zoetermeerse trachtte dinsdag 13 oktober om 19.00 uur met behulp van een geprepareerde tas bij een winkel aan de Burgemeester van Leeuwenpassage een gsm weg te nemen. Helaas voor de vrouw werkte de tas niet goed en ging het alarm af. Zij moest mee naar het politiebureau. De vrouw wordt donderdag 15 oktober voorgeleid bij de rechter-commissaris

Bromfietscontrole
Zoetermeer De politie controleerde dinsdag 13 oktober tussen 13.50 uur en 15.00 uur het bromfietsverkeer op de Dorpstraat. In totaal werden 36 bromfietsers gecontroleerd. Hiervan kregen er vier een proces-verbaal voor het geen richting aangeven, vijf voor het overschrijden van de maximum snelheid, één voor het brommen op een fietspad, één voor het negeren van een stopteken en één voor het rijden zonder rijbewijs.

Twee graffitispuiters aangehouden
Zoetermeer Twee jongens (14-15) uit Zoetermeer zijn dinsdag 13 oktober om 16.40 uur aangehouden. De twee worden er van verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan het bekladden van de Mandelabrug. De jongeren kregen een proces-verbaal en moeten de schade betalen.