Plaatsing 10.000 oplaadpunten elektrisch vervoer officieel van start

14/10/2009 12:02

Alliander N.V.

Eerste e-tankpas voor elektrische automobilist Ruud Lubbers

Plaatsing tienduizend oplaadpunten voor elektrisch vervoer officieel van start

Duiven, 14 oktober 2009 - Vandaag is de stichting e-laad.nl officieel gestart met de plaatsing van tienduizend oplaadpunten voor elektrisch auto's. Ton Rombouts, stichtingsvoorzitter en burgemeester van Den Bosch, heeft hiervoor het startsein gegeven tijdens de feestelijke ingebruikname van het eerste oplaadpunt in Tilburg. E-laad.nl gaat de tienduizend oplaadpunten in ongeveer drie jaar plaatsen. Eigenaren en gebruikers van elektrische auto's komen vanaf vandaag in aanmerking voor een tankpas van e-laad.nl, waarmee ze toegang krijgen tot de oplaadpunten van de stichting.

Tijdens de openingsceremonie overhandigde Rombouts de eerst tankpas van e-laad.nl aan Ruud Lubbers, die vervolgens het oplaadpunt in gebruik nam. Lubbers is een van de eerste Nederlanders die de overstap heeft gemaakt naar de elektrische auto. "Het ontbreekt nu nog aan een landelijk netwerk waar ik mijn auto kan opladen," aldus Lubbers. "Ik moet mijn ritten daarom goed plannen. Als straks de tienduizend oplaadpunten door heel Nederland staan, wordt dat veel gemakkelijker. Dan zullen ook steeds meer mensen en bedrijven elektrisch gaan rijden. En dat is nodig om CO2-uitstoot terug te dringen." Het eerste oplaadpunt staat op het parkeerterrein van de Universiteit van Tilburg, waar Lubbers een bestuurlijke functie vervult.

De tankpas van de stichting kost eenmalig 100 euro. Met deze pas kunnen elektrische automobilisten, zonder bijkomende kosten voor het elektriciteitsgebruik, hun auto opladen met groene stroom. De pas is geldig tot eind volgend jaar. Daarna wordt een definitiever betalingssysteem ingevoerd. Dit systeem zal in nauw overleg met onder meer energieleveranciers worden vormgegeven.

Overheden en burgers met een elektrische auto kunnen, eveneens vanaf vandaag, oplaadpunten aanvragen op de website www.e-laad.nl. Deze zullen - onder voorwaarden - gratis worden geplaatst. E-laad.nl plaatst ook oplaadpunten bij bedrijven. Hiervoor brengt de stichting wél kosten in rekening.

E-laad.nl is een initiatief van de samenwerkende netbeheerders: Liander, Enexis, DELTA Netwerkbedrijf, Westland Infra, NRE Netwerk, RENDO, Cogas en TenneT. Zij willen hiermee tegemoet komen aan de wens van veel gemeenten om elektrisch vervoer te stimuleren. Daarnaast is het voor netbeheerders van belang om in een vroeg stadium een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van elektrisch vervoer, omdat dit van grote invloed kan zijn op de toekomstige elektriciteitsnetwerken. Ook willen zij ervaring opdoen met de wijze waarop de administratieve afhandeling gaat plaatsvinden. De netbeheerders investeren ongeveer EUR 15 miljoen in de stichting.

http://www.e-laad.nl