Ministerie van Economische Zaken

Actieplan IEA-landen op weg naar Kopenhagen

14 oktober 2009 | persbericht | Duurzame energie

`Het Internationale Energie Agentschap (IEA) concludeert in zijn nog niet gepubliceerde World Energy Outlook 2009 dat het mogelijk is om de CO2-uitstoot te reduceren waardoor de concentratie tot 450 deeltjes per miljoen daalt. Hierdoor blijft de temperatuurstijging op aarde beperkt tot 2 graden Celsius. Als belangrijkste energie consumerende landen moeten we ons gezamenlijk inzetten om hierover in Kopenhagen overeenstemming te bereiken. Daar ga ik me als voorzitter voor inzetten.'

[Foto: Philip Provily - Minister van der Hoeven en IEA-directeur Tanaka bij de opening van de conferentie]

Dit zei minister Van der Hoeven woensdag 14 oktober 2009 in Parijs bij de start van de ministersbijeenkomst van het IEA. Ze benadrukte dat de energiesector 60 procent van het broeikasgasprobleem veroorzaakt en dus ook gehouden is substantieel bij te dragen aan de oplossing ervan. Dit vereist weliswaar enorme investeringen (wereldwijd 10.500 miljard dollar extra tussen 2010 en 2030), maar die worden voor 80 procent weer terugverdiend door besparing op brandstoffen in industrie, gebouwen en transport.

Actieprogramma

Minister Van der Hoeven kondigde aan dat tijdens de ministersbijeenkomst een actieprogramma zal worden gelanceerd. De IEA-landen leggen zich hiermee vast op het nemen van concrete stappen op het gebied van efficiencyverbetering en hernieuwbare energie, verbetering van de markttransparantie, voorzieningszekerheid en verdergaande samenwerking met derde landen. Ze noemde het in dat verband van grote betekenis dat India, Rusland en China al aan deze ministersbijeenkomst deelnemen.

[Foto: Philip Provily - Minister van der Hoeven en IEA-directeur Tanaka bij de opening van de conferentie]

Verwante informatie


* Duurzame energie