Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van woensdag 14 oktober

Alkmaar, 14-10-2009 o 14.00 uur

Recordsnelheid op Zanddijk

Den Helder, dinsdag 13 oktober 2009.

In de middag- en avonduren is de snelheid gecontroleerd van het verkeer op de Zanddijk. Er kwamen ruim 700 passanten voorbij. 72 van hen reden sneller dan de toegestane 80 km/u. De hoogst gemeten snelheid was maar liefst 185 km/u. Alle overtredingen zijn fotografisch vastgelegd. De overtreders krijgen een acceptgirokaart thuis gestuurd.

Grote verkeerscontrole

Alkmaar, dinsdag 13 oktober 2009.

Ondermeer om de verkeersveiligheid te verbeteren werd van 14.30 tot 20.00 uur een grote controle gehouden op de snelweg A9. Verkeer werd begeleid naar een parkeerterrein aan de Diamantweg waar controleurs van diverse diensten actief waren. De Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Belastingdienst, de Douane, de Koninklijke Marechaussee en de Rijksdienst voor het Wegverkeer deden mee.

Voorafgaand aan een controle werden de kentekens van ruim 5.000 autos gescand door een politieauto met Automatische Nummerplaat Herkenning. Hierdoor werden acht personen gesignaleerd met een belastingschuld van in totaal 70.000 euro. Van drie van hen werden de personenautos in beslag genomen. Vijf andere personen krijgen nog enkele weken de tijd om hun schulden te voldoen. Tevens werd een persoon aangehouden die nog 14 dagen gevangenisstraf moest uitzitten en een ander die nog 1500 euro boete aan Justitie moest betalen.

Er werden 340 blaastesten afgenomen en iedereen ging vrijuit. Er vielen 95 bekeuringen ondermeer wegens het niet dragen van een gordel, niet handsfree bellen en technische gebreken aan het voertuig. Aan achterstallige wegenbelasting werd ruim 7.000 euro geïnd. 29 vrachtautos werden gecontroleerd op het Eurovignet. Dit resulteerde in twee naheffingen van 144 euro. De eigenaar van een auto met een grijs kenteken krijgt een naheffing van enkele duizenden euros omdat hij achterin een extra persoon vervoerde op een niet doelmatige en veilige zitplaats.

Gestolen Jaguar in sloot teruggevonden

Zwaag, woensdag 14oktober 2009.

Vanmorgen rond 08.00 uur werd een gisteravond in Wognum gestolen personenauto van het Merk Jaguar, type XK 8 Coupé, in een sloot aan de Westfrisiaweg teruggevonden.

De auto werd op dinsdagavond 13 oktober 2009 rond 20.15 uur gepikt vanaf een oprijlaan bij een woning aan de Kleine Zomerdijk in Wognum. De eigenaar van de auto was bezig deze schoon te maken en ging even naar binnen terwijl hij de motor liet draaien en de contactsleutels dus in het contactslot had staan. Toen hij na enkele minuten buiten kwam ontdekte hij dat zijn dure auto gestolen was. De blauwe auto stond vanmorgen in een sloot aan de Westfriasiaweg, ter hoogte van de Wogmergouw. De auto stond boven water en er zat niemand meer in. De auto was wel flink beschadigd. De politie doet een sporenonderzoek aan de auto. Getuigen worden verzocht te bellen met de politie in Hoorn: 0900-8844.

Geslaagde henneprooidag

Heerhugowaard, dinsdag 13 oktober 2009.

Samen met een destructiebedrijf en een energieleverancier heeft de politie vandaag invallen gedaan in diverse panden op zoek naar hennepkwekerijen. In de meeste gevallen was de politie getipt via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

In een woning op de Steenuil troffen de agenten op zolder een kwekerij in aanbouw aan. Er waren al frauduleuze handelingen met de stroommeter verricht. Tevens werd er in de woning een verboden balletjespistool aangetroffen.

In een woning aan de Gouwe werd een kwekerij aangetroffen met 435 planten.

In een woning aan de Venussingel werd niets aangetroffen.

In een schuur achter een woning aan de Middenweg troffen de opsporingsambtenaren een professionele droogruimte aan met bijna acht kilo henneptoppen.

Alle aangetroffen goederen zijn in beslag genomen en vernietigd. Tegen de verdachten wordt een proces-verbaal opgemaakt op basis van de Opiumwet.

Rijbewijs drankrijder ingenomen

Enkhuizen, woensdag 14 oktober 2009.

Rond 02.00 uur werd op de Provincialeweg een 39-jarige automobilist uit Grootebroek aangehouden omdat hij onder invloed van drank zijn voertuig bestuurde. Aan het bureau blies hij 770 ug/l (tot 220 toegestaan). Er is een proces-verbaal tegen de man opgemaakt wegens dit misdrijf en bovendien werd zijn rijbewijs meteen ingenomen.

Mishandeling na parkeerruzie tussen buren

Heerhugowaard, dinsdag 13 oktober 2009.

Rond 15.30 uur vond er op de Mosagaat een burenruzie plaats waarbij geweld is gebruikt. Een 24-jarige vrouw had zich met een briefje onder de ruitenwisser beklaagd bij een 41-jarige buurman over zijn parkeergedrag.

Toen zij met haar auto thuis arriveerde zocht de buurman haar onmiddellijk op. Er ontstond op straat een discussie waarbij de vrouw een duw kreeg van de man en achterover viel. Ze liep daarbij licht letsel op en moest zich onder behandeling van haar huisarts stellen. De buurman werd later door de politie aangehouden en tegen hem is een proces-verbaal wegens eenvoudige mishandeling opgemaakt.

Rijbewijs drankrijder ingenomen

Heerhugowaard, woensdag 14 oktober 2009.

Rond 01.00 uur werd bij een alcoholcontrole op de Oosttangent een 39-jarige automobilist uit Heerhugowaard betrapt op het rijden onder invloed. Hij blies aan het bureau 640 ug/l (tot 220 toegestaan) en moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Agenten voorkomen grote brand in vrachtauto

Bergen, woensdag 14 oktober 2009.

Vannacht rond 00.30 uur ontdekten surveillerende agenten op de Bergerweg bij toeval een beginnende brand in een geparkeerde vrachtwagen. Met een poederblusser uit de politieauto zagen ze kans het vuur te blussen en ze konden daarmee een grotere brand met veel schade voorkomen. De oorzaak van het brandje is niet bekend maar brandstichting wordt niet uitgesloten.

Aanhouding drugsdealer en gebruiker in centrum

Den Helder, dinsdag 13 oktober 2009.

Om de overlast van drank- en drugsgebruikers in het centrum tegen te gaan surveilleert en controleert de politie regelmatig. In de middag zagen agenten dat een 23-jarige man uit Den Helder iets overhandigde aan een 42-jarige man uit Den Burg. Na aanhouding van beiden bleek het om een kleine drugstransactie te gaan. De man van Texel had voor 20 euro cocaïne van de Nieuwedieper gekocht. Hij gaf dat ook toe terwijl de 23-jarige man bij de politie bleef ontkennen. Tegen beiden is een proces-verbaal opgemaakt en ze hebben een tijdelijke gebiedsontzegging gekregen.

Vluchten voor de politie helpt bromfietsers niet

Den Helder, dinsdag 13 oktober 2009.

Rond 20.30 uur zag een agent in een politieauto een 18-jarige man op een bromfiets rijden over de Texelstroomlaan. Toen hij een stopteken kreeg bleef hij aanvankelijk staan maar toen de agent hem benaderde ging hij er vandoor.

Met hulp van een motorsurveillant kon de verdachte alsnog worden staande gehouden op de IJsselmeerstraat. Inmiddels had hij al verkeersgevaarlijk gedrag vertoond door ondermeer autos rechts in te halen en te hard te rijden. Uit een test op de rollentestbank bleek dat zijn brommer was opgevoerd en 59 km/u kon terwijl maximaal 45 km/u is toegestaan. Er zat voorts een te grote uitlaat op de bromfiets die gedemonteerd moet worden.

Bromfietscontrole (tevens homepagebericht)

Medemblik, dinsdag 13 oktober 2009.

In de middaguren is er op de Almereweg een bromfietscontrole gehouden. Overlast veroorzaakt door bromfietsen staat al jaren in de top drie van ergernissen van het publiek en bovendien gebeuren er regelmatig ongelukken. Brom- en snorfietsers maken slechts 1% uit van de mobiliteit in Nederland, maar vormen 10% van de verkeersdoden en 20% van de verkeersgewonden. Per jaar komen er landelijk ongeveer 100 bromfietsers om het leven en vallen er ongeveer 3.000 ziekenhuisgewonden.

Bij twee brommers werd geconstateerd dat ze flink waren opgevoerd en maar liefst 74 en 77 km/u konden rijden terwijl maximaal 45 is toegestaan. De kentekenbewijzen van deze voertuigen werden ingenomen. Eén bromfietser zonder helm kreeg een bekeuring van 60 euro wegens het niet dragen van een helm.

Automobilisten gingen tijdens de controle ook niet vrijuit. Zo werden er negen bonnen uitgeschreven van 90 euro wegens het niet dragen van een autogordel. Bij het dragen van een gordel neemt het letselrisico bij aanrijdingen met 40% af. In combinatie met een airbag zelfs met 50%.

Onderzoek naar vernieling

Den Burg, woensdag 14 oktober 2009.

Tegen een 16-jarige jongen uit De Cocksdorp heeft de politie een proces-verbaal opgemaakt wegens vernieling van ruiten van zijn voormalige school aan de Emmalaan in Den Burg.

De jongeman was door de schooldirectie wegens wangedrag geschorst en kreeg dinsdag 6 oktober te horen dat hij niet meer terug kon keren en hij een middelbare school in Den Helder moest zoeken. Gefrustreerd en uit onvrede over dit directiebesluit toog hij die middag naar school en sloeg met een honkbalknuppel zes ruiten van een kantoor in, waarna hij vertrok. De politie heeft een nader onderzoek ingesteld en hem afgelopen vrijdag 9 oktober gehoord als verdachte. Hij gaf de vernielingen toe en is bereid om de schade te vergoeden. Er is een dossier tegen hem opgemaakt.