Gemeente Langedijk


* Werkbezoek Commissaris van de Koningin op 9 oktober

Werkbezoek Commissaris van de Koningin op 9 oktober

14 okt 2009 00:00 -
Met stevige tred snelt Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Holland, de heer Borghouts, richting het nieuwe gebouw van Veldzorg. Het bezoek aan Veldzorg was een van de onderdelen van het werkbezoek dat hij afgelopen vrijdag 9 oktober kwam brengen aan de gemeente Langedijk voor een werkbezoek.
De gemeente Langedijk greep het bezoek aan om vele zaken bij de Commissaris onder de aandacht te brengen.

In het gebouw van de stichting Veldzorg sprak hij met het bestuur van de stichting en met het bestuur van het museum Broeker Veiling. Voorafgaand aan dit bezoek sprak Commissaris van de Koningin Borghouts met het college van burgemeester en wethouders over het thema veiligheid.

Het vervolg op de rondleiding door Langedijk voerde langs het bedrijf RGS Development B.V. op bedrijventerrein Zuiderdel. Dit bedrijf vervaardigt onderdelen voor de productie van zonnecellen. " Een bezoek vol contrasten", zo vatte de Commissaris later die middag het programma samen. "Het ene moment in gesprek over het museum en het verleden en het andere moment op bezoek bij een uiterst modern bedrijf."

In het gemeentehuis ontmoette de Commissaris de gemeenteraadsleden. Zij spraken onder andere hun zorg uit over de bezuinigingen die de provincie te wachten staan en de weerslag die dit zal hebben op de gemeenten. Borghouts was daar duidelijk in: ook Langedijk zal niet ontsnappen aan de gevolgen daarvan. Samenwerking met andere gemeenten is volgens hem daarom een logische stap. Of en welke samenwerking Langedijk zoekt, dat is overigens iets waar de provincie geen rol in zal spelen.

Aan het eind van de middag stond een ontmoeting met verschillende vertegenwoordigers van dorpsplatforms en dorpsraden uit de gemeente Langedijk op de agenda. Onderwerp van gesprek was het functioneren van de dorpsplatforms en dorpsraden, in relatie tot de rol en de taak van de volksvertegenwoordigers in de raad. Gezien de komende evaluatie van dorpsgericht samenwerken een actueel onderwerp.

Aan het einde van de middag nam de Commissaris een aantal vragen van Langedijk, onder andere over Steun voor het Oosterdelgebied en het monumentale museaum alsmede over infrastructuur, mee terug naar Haarlem.