Siemens

Persbericht

0910.223

Hengelo, woensdag 14 oktober 2009

Siemens ontvangt opdracht van Maersk Oil Qatar

Compressie-unit uit Hengelo bij olie- en gaswinning voor de kust van Qatar

Siemens Industrial Turbomachinery in Hengelo heeft van Maersk Oil Qatar AS de opdracht ontvangen voor de levering van een zogenaamde gas herinjectie compressie-unit aan de olie & gas industrie. Deze wordt geïnstalleerd op een nieuw platform in het Al Shaheen Block 5 olieveld, gelegen op zon 180 km voor de kust van Doha, Qatar. Met deze opdracht is een bedrag van ruim 5 miljoen euro gemoeid.

De gas herinjectie compressie-unit zorgt ervoor dat zogenaamd associated gas, dat bij de winning van ruwe olie vrijkomt, onder hoge druk wordt teruggepompt in de bron. Dit heeft als voordeel dat het gas niet meer hoeft te worden afgefakkeld en er daardoor minder CO2 vrijkomt. Daarnaast zorgt het teruggepompte gas er, samen met de injectie van water, voor dat de gewonnen hoeveelheid olie groter wordt.

Tot de leveringsomvang van Siemens Hengelo behoren een skid met daarop o.a. een compressor, een elektromotor met een vermogen van ca. 3 MW, een tandwielkast en de verdere benodigde apparatuur. Medio november 2010 staat, na een interne testperiode, de levering van de compressie-unit gepland. Naar verwachting worden het transport, de installatie en een test op het platform zelf begin 2011 afgerond.