Gemeente Langedijk


* Langedijk start inzameling plastic afval

Langedijk start inzameling plastic afval

14 okt 2009 14:57 -
Uw grijze rolcontainer wordt er waarschijnlijk niet veel lichter van, maar het is wel goed mogelijk dat hij minder vol raakt. Vanaf vrijdag 27 november begint de gemeente met het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval. Het plastic verpakkingsafval wordt eens in de maand op vrijdag opgehaald. In november ontvangen alle inwoners van Langedijk informatie over de manier waarop u het afval kunt aanbieden en op welke dagen u het afval kunt aanbieden. Ook ontvangt u de speciale zakken die u voor het afval kunt gebruiken. Goed voor het milieu
Het apart houden van plastic verpakkingsafval is goed voor het milieu. Door het apart te houden, wordt het mogelijk het plastic verpakkingsmateriaal te recyclen en er nieuwe producten van te maken. Bijvoorbeeld nieuwe plastic verpakkingen, maar ook fleecetruien, behuizing van gsm's en laptops, muis en toetsenbord, autodashboards, speelgoed, tennisballen en andere dingen. Een paar voorbeelden: van 55 gerecyclede plastic (PET)flessen kan een slaapzak worden gemaakt en van 4 PET-flessen een brooddoos. Door het plastic verpakkingsafval recyclen is het niet meer nodig om het samen met het restafval te verbranden. Dit scheelt weer CO2-uitstoot. Een bijkomend voordeel is dat de gewone vuilnisbak of minicontainer minder snel vol is. U hoeft dus minder vaak naar uw minicontainer of een (ondergrondse) verzamelcontainer te lopen. Het apart inzamelen van plastic afval kost u overigens niets extra.

Hoe en wat
Het gescheiden aanbieden van plastic verpakkingsafval is vrij eenvoudig. Om het plastic verpakkingsafval goed te kunnen recyclen is het wel van belang dat alleen het verpakkingsafval wordt aangeboden.