Gemeente Vlaardingen


Nieuw stadhuis Vlaardingen

14 oktober 2009

Nieuwe stadhuis

Jury: klassiek tijdloos en binnen budget

Architectenbureau Kraaijvanger Urbis uit Rotterdam ontwerpt het nieuwe stadhuis in Vlaardingen. Wethouder Hans Versluijs van stadsontwikkeling maakte dat woensdag 30 september bekend.

Kraaijvanger Urbis was met architectenbureau Cepezed en architecten Van Mourik doorgedrongen tot de laatste ronde van de Europese aanbesteding voor het nieuwe stadhuis in Vlaardingen. De jury omschrijft het ontwerp als klassiek tijdloos en ingetogen chique. Het past verder binnen het beschikbaar gestelde budget van 25 miljoen euro. Het stadhuis moet in 2014 klaar zijn.

Het nieuwe stadhuis komt op de plek van het huidige stadskantoor op het Westnieuwland. Het ontwerp voldoet aan de gestelde eisen van duurzaamheid en functionaliteit. De jury spreekt van een uitdagend atrium. Het is ruim en transparant met een waardige uitstraling.

Er zijn twee raadplegingen gehouden, één onder de bevolking en één onder de medewerkers van de gemeente. Twee onafhankelijke adviseurs gaven verder hun oordeel over de drie ontwerpen. De opkomst bij de raadplegingen was niet groot: 348 inwoners en 150 medewerkers. Uit de raadplegingen bleek dat geen van de ontwerpen op grote weerstand stuitte, waarbij in beide raadplegingen een lichte voorkeur voor architecten van Mourik bleek. De jury heeft de raadplegingen en adviezen meegenomen, maar koos toch unaniem voor Kraaijvanger Urbis.

Het ontwerp van Kraaijvanger Urbis is volgens het juryrapport tijdloos en flexibel en in dat opzicht ook duurzaam. Dit ontwerp zorgt voor een natuurlijke aansluiting tussen de kerk, het bestuurscentrum en het stadhuis.

De jury bestond uit burgemeester Tjerk Bruinsma, wethouder Hans Versluijs, gemeentesecretaris Cees Kruyt en twee onafhankelijke deskundigen: Mick Eekhout, architect/hoogleraar en Gerard Frishert architect/stedenbouwkundige. Onafhankelijk juryvoorzitter was jurist Huub de Graaff.