Politie Twente

Persberichten Politie Twente 14 oktober 2009

Opnieuw aanhoudingen in onderzoek mensensmokkel

Twente

Naar aanleiding van een vervolgonderzoek heeft de vreemdelingenpolitie van de Politie Twente opnieuw een zestal verdachten aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij mensensmokkel.

Op 10 maart jl. werd een 24-jarige Hengeloër aangehouden, zie het hieronder cursief afgedrukte persbericht van woensdag 11 maart. De 24-jarige zit nog steeds in voorarrest. Het onderzoek werd voortgezet, wat de afgelopen maanden resulteerde in de aanhouding van een zestal verdachten. Ook deze zes personen worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij mensensmokkel vanuit Irak naar Europa.

Twee van de zes aangehouden personen, een 45-jarige Hengeloër en een 47-jarige Enschedeër, worden als hoofdverdachte gezien en zitten nog vast. De andere vier, een 30-jarige man uit Borne, een 36-jarige vrouw uit Hengelo, een 40-jarige Hengeloër en een 50-jarige inwoner van Amersfoort, zijn na verhoor heengezonden. Alle verdachten zijn van origine Irakees, vijf van hen hebben ondertussen de Nederlandse nationaliteit, met uitzondering van de 47-jarige hoofdverdachte, die nog de Irakese nationaliteit heeft.

Bij de beide hoofdverdachten is onder leiding van de Rechter Commissaris huiszoeking verricht en werden zaken als contant geld, bankbescheiden en een auto in beslag genomen. Op dit moment wordt er nog onderzoek gedaan naar de betalingen en geldstromen die te maken hebben met de smokkel van mensen afkomstig uit Irak.

Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.