GAIA

14 oktober 2009

GAIA dropt 20.000 roze ballen voor Boerenbond

Blitzactie tegen wrede varkenscastratie

Vanochtend verscheen een tractor met een aanhangwagen gevuld met 20.000 roze ballen voor het hoofdkantoor van de Boerenbond in Leuven. Geen actie van boze boeren, maar van verontwaardigde actievoerders van dierenrechtenorganisatie GAIA, die al deze ballen in de entreehal stortten. De ballen staan symbool voor de 20.000 handtekeningen die sinds de start van de nieuwe campagne "Actie met ballen"* in amper drie weken tijd zijn verzameld. Een aantal actievoerders hield borden omhoog met daarop foto's van tevreden biggetjes en -als contrast- wrede beelden van onverdoofde castratie. Ann De Greef, directeur van GAIA, had speciaal voor de gelegenheid een paar marsepeinen ballen bij zich voor de voorzitter van de Boerenbond, Piet Vanthemsche. "Je weet maar nooit of een beetje zoetigheid de wrede zeden zal verzachten."

Op hetzelfde moment dropten actievoerders van GAIA nog eens 20.000 roze ballen aan het hoofdkantoor van de Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA) in Gembloux. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch had daar ook twee roze marsepeinen ballen mee, die hij aanbood aan de voorzitter van de Waalse boerenorganisatie.

Actievoerders van GAIA dumpen 20.000 ballen bij de Boerenbond

Waarom deze actie?
Voor GAIA is de maat vol. Nog steeds worden in België elk jaar 5,6 miljoen biggen onverdoofd gecastreerd, terwijl er inmiddels voldoende pijnloze en diervriendelijke alternatieven tegen berengeur** beschikbaar zijn, zoals het vaccin Improvac***, intacte beren slachten op lager gewicht, geurdetectie aan de slachtlijn met behulp van een electronische neus of detectie door het geslachte varken te schroeien met een soldeerbout. Ann De Greef: "Het moet afgelopen zijn met deze wanpraktijken. Onverdoofd chirurgisch castreren moet wettelijk verboden worden, zo niet, dan blijft de sector uitstelmanoeuvres bedenken.

Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche

" De GAIA-directeur licht toe: "In 2007 is afgesproken dat de varkenshouders in ieder geval het vaccin Improvac zouden gaan gebruiken zodra het voorhanden was. Dat is nu zo, maar de sector vindt steeds nieuwe smoezen om door te gaan met onverdoofd castreren. Hun nieuwste smoes: minstens drie jaar extra onderzoek in Vlaanderen, deels met geld van de belastingbetaler. Voor GAIA is nieuw uitstel totaal onaanvaardbaar." GAIA roept dan ook op tot een boycot van varkensvlees, zolang de varkenshouders doorgaan met miljoenen biggen te pijnigen.

Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche neemt 2 marsepeinen ballen in ontvangst van GAIA-directeur Ann De Greef


*GAIA lanceerde deze nieuwe campagne met paginagrote advertenties in de diverse dagbladen. In de advertenties werd de boeren duidelijk gemaakt dat scheermesjes dienen om je mee te scheren, niet om varkens mee te castreren.


**Onaangename geur die in hooguit 5% van de gevallen vrijkomt bij het verhitten van varkensvlees en waarvoor slechts een keine minderheid van de consumenten gevoelig is.


*** Improvac biedt de varkenshouder voordeel: het zorgt voor betere voederconversie waardoor de kostprijs van het vaccin al na de eerste toediening wordt terugverdiend.