Vereniging Milieudefensie


Info

Cramer belooft jongeren ' keiharde inzet' voor het klimaat

Den Haag, 14 oktober 2009 - Ruim drieduizend flessen met SOS-boodschappen van Nederlandse jongeren die zich zorgen maken over klimaatverandering, spoelden vandaag aan op Het Plein in Den Haag. Minister Cramer, die door Jongeren Milieu Actief, de jongerenorganisatie va Milieudefensie, was uitgenodigd om ze in ontvangst te nemen, gaf aan dat ze hun zorgen deelt. En dat ze zich 'keihard' zal inzetten tijdens de klimaattop in Kopenhagen, eind dit jaar.

Gezeten in een rieten strandstoel op het zandstrand, waarin JMA Het Plein in Den Haag voor de gelegenheid had omgetoverd, nam de Minister een samenvatting van de duizenden boodschappen aan van Zoë van Mansfeld, coördinator van JMA. De Minister van Milieu kwam toen net uit een debat in de Tweede Kamer, waar gesproken werd over het klimaatbeleid. Ze liet weten dat ze erg gecommiteerd is om te werken aan het klimaatprobleem, en dat ze zojuist ook tegen de Kamer had gezegd dat het wat haar betreft niet mogelijk is om met lege handen terug te komen uit Kopenhagen. 'Er is namelijk geen plan B'.

Zoë van Mansfeld reageerde daarop: "Ik ben blij dat u zo duidelijk stelt dat er voor u geen andere mogelijkheid is dan een eerlijk en effectief klimaatakkoord in Kopenhagen. We wensen u erg veel succes en zullen de Nederlandse inzet kritisch blijven volgen!"

JMA vindt dat er tijdens de VN-klimaattop in Kopenhagen moet worden afgesproken dat rijke landen in 2020 hun uitstoot verminderen met 40% ten opzichte van 1990, en dat ze jaarlijks 100 miljard euro vrij moeten maken voor ontwikkelingslanden, zodat die zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en hun eigen uitstoot kunnen verminderen. Zoë van Mansfeld: "Nederland kan het goede voorbeeld geven. Geen kolencentrales of kernenergie, maar investeringen in zon en wind, dat is wat er nodig is."

Minister Cramer gaf aan dat ze blij is met de betrokkenheid van jongeren bij de problematiek. Haar ministerie zorgt er daarom onder andere ook voor, dat veel jongeren uit ontwikkelingslanden in december naar Kopenhagen af kunnen reizen om de top bij te wonen. Daarnaast gaf ze aan hoopvol te zijn over Kopenhagen, onder andere omdat zelfs landen als India, China en Japan nu stevige toezeggingen doen. Over de Amerikaanse inzet maakte ze zich zorgen, maar ze gaf aan dat er nog veel kan gebeuren de komende maanden. "Aan mij zal het in ieder geval niet liggen".

Jongeren Milieu Actief en Minister Cramer zullen elkaar ook in Kopenhagen weer tegenkomen: de jongeren zijn daar aanwezig om actie te voeren, de onderhandelingen te volgen en mee te praten, om zo hun steentje bij te dragen aan de totstandkoming van een eerlijk en effectief klimaatakkoord.

Kijk voor meer informatie op www.jongerenmilieuactief.org