Gemeente 's-Hertogenbosch

14-10-2009
40-jarige stedenband in Trier gevierd

Op 8 en 9 oktober namen burgemeester Ton Rombouts, wethouder Bert Pauli en de fractievoorzitters Jan van Heijningen (CDA), Hermie van Ommeren (PvdA), Ruud Schouten (Groen Links) en Ton van Bussel (Rosmalens Belang) deel aan een feestelijk programma in Trier. Deze festiviteiten vonden plaats in het kader van de 40-jarige stedenband tussen Trier en ´s-Hertogenbosch. Dit jubileum werd vorig jaar in onze stad gevierd en dit jaar werden het Bossche stadsbestuur en de fractievoorzitters in Trier uitgenodigd.

Na een hartelijk welkom vond er op donderdag 8 oktober een speciale raadszitting plaats. Naast vele Trierse raadsleden was de raadszaal gevuld met mensen die op allerlei manieren bij 's-Hertogenbosch zijn betrokken. Tijdens deze raadszitting spraken beide burgemeesters hun voornemen uit, zich in te blijven zetten voor deze stedenband. Burgemeester Jensen ontving uit handen van burgemeester Rombouts een originele kopergravure uit 1581 die het zijaanzicht van 's-Hertogenbosch toont. Burgemeester Rombouts ontving een ets van de Trierse schilder Dieter Jacobs waarin onder meer het gezicht van Jheronimus Bosch is verwerkt.

Het diner in de Kaiserthermen werd verzorgd door vijf studenten van het Koning Willem I College van de opleiding Horecamanagerondernemer en studenten van de Berufsbildenden Schule. Onder leiding van docent Marius van Kuppelveld slaagden zij erin voor ongeveer 100 personen een uitstekend driegangendiner te serveren. Het diner werd muzikaal omlijst door een vriendschapskoor van leden van het Koninklijk Mannenkoor 's-Hertogenbosch, het Gemengd Koor 's-Hertogenbosch, het Vocaal Ensemble Dubbel Zes, het Politie Mannenkoor Brabant Noord, het Kirchenchor St. Martin, Contrapunto, het Postmännerchor en het Polizeichor Trier.

Op vrijdag heeft de delegatie een bezoek gebracht aan het Stadtmuseum Simeonstift Trier, waar onder leiding van professor Hirschmann kennis is gemaakt met dit in 1997 geopende museum en waar men de expositie `Barockmalerei an Maas und Mosel' bezocht.

Namens het comité Trier - 's-Hertogenbosch was de nieuwe voorzitter, Abe Renema aanwezig. Beide delegaties spraken na afloop van een geslaagde ontmoeting.

Burgemeesters s-Hertogenbosch en Trier