Gemeente 's-Hertogenbosch

14-10-2009
'Mijn draaispullen staan veilig'

Ieder weekend draait Peter Habbema met veel plezier als dj in een Bosch' café. Doordeweeks werkt hij als hypotheekadviseur bij een grote bank, in het weekend heeft hij tijd voor zijn grote hobby. In het centrum van 's-Hertogenbosch kocht Peter een jaar geleden een appartement met twee etages. "Groot genoeg voor mij, mijn kat Jimmy en mijn hele platencollectie."

De platen van Habbema hebben stuk voor stuk een flinke waarde en de bijbehorende apparatuur is ook prijzig. "Toen ik mijn inboedel wilde verzekeren, bleek dat ik vanwege al deze waardevolle spullen in een hogere categorie viel. De verzekering verplichtte mij om een alarmsysteem te nemen. Als dat nodig is, dan moet dat maar, dacht ik. Al vond ik het meer iets voor mensen met een groot huis en bijvoorbeeld een kunstcollectie."

Alarm met opvolging
Een alarmsysteem bij een erkend bedrijf bleek gemakkelijk aan te schaffen. "De installatie en het systeem zelf waren niet duur. Maar vervolgens moet je een opvolgings- en onderhoudscontract afsluiten. Logisch, want zonder opvolging heb je niets aan het systeem. De politie wil eerst weten of er echt iets aan de hand is. Pas dan komen ze."

Onafhankelijk advies
Peter had onafhankelijk advies nodig. "Ik besloot een gesprek aan te gaan met een adviseur van de gemeente. Samen liepen we door mijn appartement. De adviseur legde uit dat het begint met goede sloten en buitenverlichting. Als die er niet zijn, heeft een alarmsysteem weinig nut. De inbreker staat dan zo snel binnen, dat de politie niet snel genoeg ter plaatse kan zijn. Gelukkig waren mijn sloten allemaal in orde."

Grote kluis
Op de onderste verdieping bevinden zich de woonkamer, keuken en badkamer. "Op zolder heb ik een slaapkamer en een kamer waar ik mijn draaispullen bewaar. Uiteindelijk wees de adviseur me op de mogelijkheid om de aparte kamer extra te beveiligen met een speciale deur en een goed slot. Als een soort grote kluis. Dat is een stuk goedkoper. De verzekering ging hiermee akkoord. En mijn spullen staan veilig, dat is nog wel het allerbelangrijkste."

Geef inbrekers geen kans
De gemeente wil huiseigenaren adviseren hoe ze hun woning optimaal kunnen beveiligen. Uit een eerdere proef in twaalf buurten waar vaker dan gemiddeld werd ingebroken, bleek het preventieadvies een succesvol instrument. Ruim zevenhonderd bewoners van koopwoningen hebben meegedaan aan het project en een kosteloos preventieadvies van de gemeente ontvangen. Dit leidde tot een flinke afname van het aantal woninginbraken. Dit succes wil de gemeente nu met alle huiseigenaren in 's-Hertogenbosch delen. Kijk voor meer informatie op www.samenvoorveilig.nl

Anti-inbraak tip: Kleine raampjes
Ach, door dat kleine wc-raampje komt toch niemand binnen? Ik hoor het mensen vaak zeggen. Ik moet ze bijna altijd teleurstellen. Zelfs door dat kleine raampje komt een inbreker binnen. Dat geldt niet alleen voor het wc-raam, maar ook voor bovenlichten, zijramen, dakramen, luiken of andere kleine raampjes. Mits ze groter zijn dan 15 bij 25 centimeter. Want dat is de minimale doorklimmogelijkheid. En deze raampjes worden nogal eens vergeten bij het inbraakwerend maken van het huis.

Nu zijn er veel manieren waarop je die kleine ramen kunt beveiligen. Veel mensen kiezen voor een raamkruk met een slotje erop, eventueel in combinatie met dievenklauwen. Dat is op zich een prima oplossing, ware het niet dat wc-raampjes meestal open staan. Om de wc lekker fris te houden. En dan hebt u niets aan dat slotje en die dievenklauwen.

In dat geval kunt u beter een zogenaamde anti-inbraak stang laten plaatsen. Dat is een stevige, metalen barrièrestang, voorzien van het SKG-keurmerk, die op het raam of luik wordt gemonteerd. De ruimte die overblijft tussen stang en kozijn moet kleiner zijn dan 15 centimeter. Denk er bovendien aan dat u bij het weggaan alle ramen sluit. Ook de bovenlichten en het wc-raampje. Want een open raam is altijd makkelijker om in te breken. Ook als hij op de ontluchtingsstand staat.

Tim van Houts
Preventieadviseur Samen Voor Veilig

Geef inbrekers Geen kans
Tim van Houts is preventieadviseur bij het gemeentelijk project Geef Inbrekers Geen Kans. Huiseigenaren in 's-Hertogenbosch kunnen zich via www.samenvoorveilig.nl aanmelden voor een gratis en vrijblijvend preventieadvies in hun woning.