Ministerie van Defensie

Boordhelikopter Hr. Ms. Amsterdam vindt `spookschip'

14 oktober 2009, 17.23 uur

Het boarding team maakt gebruik van een RHIB (Rigged Hull Inflatable Boat), de snelle motorboot op de voorgrond. De boordhelikopter van het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied, de Hr.Ms. Amsterdam, heeft het vermiste schip Island Princess terug gevonden.

Tijdens een patrouillevlucht ontdekte de Westland Lynx boordhelikopter van het Defensie Helikopter Commando de kleine bevoorrader. Alle deuren en luiken waren geopend, maar de helikopterbemanning zag geen enkele menselijke activiteit aan boord. Ook reageerde het schip niet op oproepen via de VHF. De kleine koopvaarder dreef 30 mijl ten noordwesten van Grenada stuurloos rond.

Het 'spookschip' vormde een gevaar voor andere schepen en is hier door de Amsterdam op sleeptouw genomen.

Het boardingteam van de Amsterdam heeft het schip vervolgens onderzocht en er bleek inderdaad geen bemanning aan boord te zijn. Omdat de Island Princess gevaar opleverde voor de scheepvaart, heeft de Hr.Ms. Amsterdam haar op sleeptouw genomen. Bij navraag bleken schip en opvarenden al sinds 26 september te worden vermist. In Grenada is het schip overdragen aan de autoriteiten voor nader onderzoek.