ABVAKABO FNV

Gedwongen ontslagen en mismanagement in thuiszorg

De afgelopen maanden heeft de thuiszorg het zwaar te verduren gehad. Gedwongen ontslagen en mismanagement zijn aan de orde van de dag. Om maar een paar voorbeelden te geven:

Kort geding
Twee Brabantse zorgwerkgevers, Markenlanden en Thebe/Maasmond, spannen een kort geding aan tegen de gemeente Roosendaal en acht omliggende gemeenten. Zij vinden de aanbestedingsprijs voor thuiszorg, die de negen gemeenten hanteren, niet reëel. ABVAKABO FNV steunt het kort geding van de werkgevers tegen de gemeenten. De bond maakt zich zorgen over de effecten van de irreëel lage prijs die negen Brabantse gemeenten onder leiding van de gemeente Roosendaal bieden voor de Thuiszorg. Als de gemeenten niet overgaan tot bijstelling van de tarieven, moeten zorgwerkgevers óf inschrijven voor te lage tarieven óf niet meedoen. In beide gevallen zeggen zij de kosten voor het personeel niet meer te kunnen betalen. Dat kan betekenen bij niet inschrijven dat het personeel ontslagen wordt of bemiddeld wordt naar een andere werkgever. Die andere werkgever hoeft geen gelijke arbeidsvoorwaarden te bieden. Dit is nu al de situatie bij het volgende voorbeeld: Twente. Daar dreigen tweeduizend zorgmedewerkers ontslagen te worden.

Tweeduizend ontslagen Twente
Vijftienhonderd tot tweeduizend thuiszorgmedewerkers in Twente verliezen aan het einde van dit jaar hun baan. Dat is het gevolg van de schandalige opstelling van veertien gemeenten in de Twentse regio. Verschillende thuiszorginstellingen in Twente voeren gesprekken met ABVAKABO FNV over het ontslag van honderden medewerkers. Carint Reggeland (Hengelo) heeft laten weten 620 mensen te moeten laten afvloeien. Bij Thuiszorg Noord West Twente (Almelo) zijn dit er 450 tot 500 en ook Livio (Enschede) heeft aangegeven vele medewerkers te moeten ontslaan. Het exacte aantal is hier nog niet bekend, maar ABVAKABO FNV verwacht dat uiteindelijk zo'n vijftienhonderd tot tweeduizend medewerkers in de thuiszorg hun baan verliezen.

Gedwongen ontslagen
Het overleg met werkgever Vierstroomzorgring in Gouda, in het kader van een sociaal plan voor de thuishulpen B.V., heeft niets opgeleverd. De werkgever blijft bij salarisverlagingen en gedwongen ontslagen. Er is dan ook geen sociaal plan met de bonden tot stand gekomen.

Wanbeleid
ABVAKABO FNV beticht bestuurders van Meavita van wanbeleid en `faillissement door schuld'. De kwestie wordt voorgelegd aan de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, licht Arno van Deuzen toe, advocaat van ABVAKABO FNV. Meavita is begin dit jaar failliet gegaan door wanbeleid.