Gemeente Vlaardingen


Herfst in het NME Centrum!

14 oktober 2009

In het gemeentelijk centrum voor Natuur- en Milieu-Educatie van Nederlands groenste stad is de herfst in alle hevigheid losgebarsten: overal liggen bladeren en staan paddenstoelen.
De komen weken krijgen daarom 1300 kinderen uit de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs weer herfstlessen van de NME medewerkers waarbij allerlei vragen beantwoord en waar veel te doen en te zien is. Kas NME

Waar blijven nu al die bladeren die met de herfst van de bomen vallen? Die vraag wordt de komende weken aan 1300 kinderen van de groepen 3 en 4 gesteld.
Die worden opgeruimd door gemeentemensen, is meestal het antwoord.

Hol van de Mol

Maar dan verschijnt er een mol die de kinderen uitnodigt om eens in zijn hol te komen kijken naar wormen, slakken en andere natuurlijke opruimers. Al die kleine beestjes met elkaar zorgen er mede voor dat de berg bladeren ieder jaar weer verdwijnt als vruchtbare aarde. Na het bezoek onder de grond in het hol van de mol gaan de kinderen in groepjes naar een wormenbak, een bak met slakken en een tuin vol met kleine diertjes als pissebedden, oorwormen, duizendpoten en spinnen.

Bij de Slakkenbak

Al dat klein gespuis wordt in het begin nogal argwanend bekeken. Maar al snel verdwijnt de vrees en worden de diertjes van onderen en van boven aandachtig bestudeerd.

Aan het eind van de les wordt de link gelegd van natuurlijk afval, als bladeren, naar het gft afval, wat wij mensen produceren. En dat je daar weer compost van kan maken. Dat je dat dan ook apart moet inzamelen. Op deze manier help je mee aan een groene stad en

Speuren naar beestjes

Jong geleerd is nog altijd oud gedaan !

Kleine beestjes zorgen weer voor nieuwe tuinaarde !