Gemeente Drechterland

14-10-2009
Betere informatie-uitwisseling en sneller ingegrijpen

Handen ineen tegen hennepteelt

Diverse partijen in Noord-Holland Noord slaan de handen ineen om eigenaren van illegale hennepkwekerijen harder aan te pakken.

Door de samenwerking tussen de partijen wordt de informatie-uitwisseling beter en kan er breder en sneller worden ingegrepen. Zo kunnen woningcorporaties bijvoorbeeld beslissen over uitzetting uit een woning. Afgetapte stroom en water kan in rekening worden gebracht. De gemeente heeft de bevoegdheden zoals onder meer het sluiten van een pand en het verhalen van de kosten van ontmanteling van een kwekerij. Politie en justitie doen bovendien strafrechtelijk onderzoek.

Hennepconvenant
Op 1 oktober is het hennepconvenant ondertekend door de meeste gemeenten in Noord-Holland Noord waaronder ook de gemeente Drechterland. Verder plaatsten politie, Openbaar Ministerie, zeventien woningcoöperaties, Belastingsdienst, PWN, Liander, Sociale Recherche en UWV hun handtekening. Het is bijzonder te noemen dat zoveel partijen betrokken zijn.

Onveilige situaties
Hennepkwekerijen leveren onveilige situaties op voor de omgeving. Regelmatig breekt brand uit doordat door het illegaal aftappen van stroom kortsluiting ontstaat. Achter de hennepteelt gaan vaak vormen van zwaardere criminaliteit schuil. Vrijwel altijd is sprake van belastingontduiking en witwaspraktijken. Meestal worden er kleinere kwekerijen aangetroffen in een woning, maar steeds regelmatiger gaat het om professioneel uitgeruste kwekerijen met duizenden planten, gevestigd in een bedrijfspand.