Gemeente Rotterdam

Rotterdam is er klaar voor. We kijken er reikhalzend naar uit en gaan er een geweldig feest van maken! Burgemeester Ahmed Aboutaleb kreeg na deze woorden in het Palais des Congres in Parijs applaus.

Van 1 tot en met 4 juli 2010 is Rotterdam gaststad van de start van hét grootste en meest spectaculaire wielerevenement ter wereld: de Tour de France. Tijdens de presentatie van het routeschema van de Tour de France 2010 zei de burgemeester vandaag dat hij trots is dat Rotterdam gastheer mag zijn van het belangrijkste wielerspektakel ter wereld.

Aboutaleb vertelde de zaal vol internationale prominenten dat Rotterdam bekend staat als World Port World City, een jonge, dynamische stad met meer dan 174 verschillende nationaliteiten. Een stad die is uitgegroeid tot een moderne metropool met een bijzondere, bijna on-Nederlandse architectuur. Een stad bovendien met één van de grootste wereldhavens, de grootste zelfs van Europa. De burgemeester ging in zijn toespraak niet alleen in op de belangrijke economische betekenis van Rotterdam, ook legde hij de nadruk op Rotterdam als dé evenementstad van Nederland. Hij refereerde daarbij aan de vele mondiale sportevenementen die er hebben plaatsgevonden.

New Energy
Ook ging de burgemeester uitgebreid in op het tourthema New Energy. New Energy staat voor de verbinding van duurzaamheid, bewegen, gezondheid en jeugd met de wielersport, aldus Aboutaleb. Rotterdam organiseert in aanloop naar de historische Tourstart aan de hand van dit thema een groot scala aan side events. De promotiefilm van Rotterdam die getoond werd na de speech van Aboutaleb borduurde ook voort op dit thema. Met de film wil de organisatie van het Grand Départ 2010 duidelijk maken dat Rotterdam ook vooral een fietsstad is. Naast oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk die de Erasmusbrug beklimt, toont de film fietsende Rotterdammers zoals een krantenjongen, politieagenten, hippe BMX-rijders en stoere kids op één wiel.

Een geweldige happening
Aboutaleb is vastbesloten om van de Tour een succes te maken. We gaan er met zn allen voor en onze ambities zijn hoog. We gaan er een geweldige happening van maken, waarbij we anderhalf miljoen mensen in de stad op de been hopen te brengen. Dat moet lukken. Het zullen mooie dagen worden, waar nog lang over zal worden nagepraat. Maar liefst 4,8 miljoen mensen zullen naar verwachting de start van de Tour de France live op tv volgen. Beelden van de Tour de France worden in ruim 180 landen uitgezonden.

Bron: Bestuursdienst, 14-10-2009