Openbaar Ministerie

OM Dordrecht distantieert zich van uitspraken burgemeester Gorinchem

14 oktober 2009 - Arrondissementsparket Dordrecht

Het OM in Dordrecht distantieert zich van de uitspraken die de burgemeester van Gorinchem in de actualiteitenrubriek Netwerk van dinsdag 13 oktober heeft gedaan over diens bedreigingen. In de jaren 1999-2006 is de burgemeester enkele malen bedreigd. De daarvoor verantwoordelijke inwoner van Dordrecht heeft zich alle malen binnen zes tot negen maanden als verdachte voor de rechtbank moeten verantwoorden. Hij is alle malen hiervoor veroordeeld, onder meer tot onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

De burgemeester maakte in de uitzending van Netwerk ook melding van de beschieting van zijn woning. Dit feit was bij het OM op het moment van de uitzending niet bekend. Inmiddels heeft de hoofdofficier van Dordrecht met de burgemeester over de beschieting van de woning gesproken. Tijdens dat gesprek bleek dat de burgemeester toentertijd besloten had het incident niet bij de politie of bij het OM te melden. Daarom is er ook geen onderzoek ingesteld.

Zodra een dergelijk feit bij het OM bekend wordt, treedt het traject `Bewaken en beveiligen' in werking. Omdat noch de politie noch het OM een melding van de burgemeester heeft gekregen, is dat in dit geval ook niet gebeurd.