VVD

Waddeneilanden

VVD wil verkoop erfpachtgrond recreatiewoningen op Waddeneilanden

woensdag 14 oktober 2009, door Janneke Snijder-Hazelhoff

De VVD wil dat het voor bezitters van recreatiewoningen op de Waddeneilanden mogelijk wordt om de grond waar hun woning op staat te kopen.

Momenteel is het zo dat op de Waddeneilanden een zeer groot gedeelte van de grond eigendom is van Staatsbosbeheer. Op Vlieland gaat het zelfs om 80% van de grond. Eigenaren van recreatiewoningen in dit gebied hebben de grond in erfpacht.

Minister Verburg wil de tarieven voor erfpacht van de grond van Staatsbosbeheer verhogen tot wel 100%. VVD-Tweede Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff is boos en verbaasd over deze gigantische verhoging: "De minister wil dat Staatsbosbeheer tarieven gaat hanteren alsof het hier om de vrije markt gaat. Maar dat lijkt me onmogelijk als tot 80% in handen is van Staatsbosbeheer. Dat lijkt meer op een monopoly".

Snijder-Hazelhoff snapt helemaal niet waar deze plotselinge aanval op de huizenbezitter voor nodig is en zal de minister vragen op zoek te gaan naar een oplossing die de huizenbezitter niet in de financiële problemen brengt. "Als huizenbezitters geen interesse hebben in het kopen van de grond kunnen we altijd nog praten over een redelijke verhoging. Maar laten we gewoon proberen dit op een nette manier op te lossen".