Provincie Antwerpen

15 oktober 2009

Tour de France door Provincie Antwerpen!

Passage van de Tour de France door de provincie Antwerpen op 4 juli 2010

Rotterdam organiseert volgend jaar Le Grand Départ op 3 juli. Daags na de proloog wordt koers gezet naar ons land. Van Rotterdam gaat het via Zeeland naar Putte-Kapellen, waar het peloton België en de provincie Antwerpen binnenrijdt. Van Putte-Kapellen rijdt de karavaan door de steden Antwerpen en Mechelen om na 230km te finishen in Brussel aan de Heizel.

Doortocht Tour 2010 in de Provincie Antwerpen

In september kreeg het Antwerps provinciebestuur een verzoek van organisator ASO om de doortocht door de provincie Antwerpen voor te bereiden. Een werkgroep aangestuurd door gouverneur Cathy Berx en gedeputeerde voor sport Koen Helsen (open vld) tekende in samenwerking met provinciale sportdienst en de stedelijke politiediensten een voorstel van parcours uit. Dit werd voorgesteld aan de heer Jean-François Pécheux van het ASO, dé man die de wegen uittekent van het grootste wielerevenement.

Het parcours

Via Kapellen en de haven rijdt het peloton de stad Antwerpen binnen. Onderweg is er een tussensprint in Ekeren. In de stad Antwerpen fietsen de wielrenners over de Kaaien (langs het Steen) en over de Amerikalei om zo onder het nieuwe justitiepaleis door te rijden.

Via de Boomsesteenweg, de gemeente Kontich en de Mechelsesteenweg vervolgen zij hun weg naar Mechelen. In Mechelen vlamt het peloton over de Oude Markt (lang de Sint Rombouts kathedraal) om vervolgens de laatste 20km tot aan de Heizel af te leggen .

Maximale uitstraling voor regio

"Dit voorstel van parcours werd door het ASO tijdens een eerste werkbezoek onderzocht en grotendeels goedgekeurd. In februari volgt er een tweede werkbezoek van het ASO. Dan zal het parcours finaal vastgelegd worden. Ook de communicatie naar de gemeenten zal dan op punt gesteld worden om zo te komen tot een maximale uitstraling voor de regio", aldus gedeputeerde voor sport Koen Helsen.

Feest!

In 2001 was er een aankomst in Antwerpen, met een zelden geziene mensenmassa in de buurt van het spandoek op Linkeroever. 's Anderendaags startte de Tour in het historische hart van de stad. Met Marc Wauters als ritwinnaar en gele trui werd het een feest om nooit te vergeten.

Het provinciebestuur wenst er, naar analogie van de Tour 2001, ook in 2010 een groot feest van te maken.