Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Koploper in duurzaamheid Steelcase lanceert nieuwe stoel 'Reply'

58% minder verpakkingsvolume, 98% recyclebaar, eenvoudig aan het lichaam aan te passen

Amsterdam, 14 oktober 2009 - Reply, de nieuwste stoel van Steelcase, voldoet aan de hoogste eisen vanuit zowel Cradle to Cradle als ergonomisch oogpunt. De stoel is voor 98 procent recyclebaar en gebruikt 58 procent minder verpakkingsvolume. In de Reply zijn geen schadelijke stoffen of zware metalen verwerkt. De stoel is ergonomisch vormgegeven en kan 'intuïtief' worden aangepast aan het lichaam van de gebruiker. Hier heeft de stoel zijn naam 'Reply' aan te danken.

Steelcase besteedt veel tijd en aandacht aan het ontwikkelen van methoden om de gehele levenscyclus van zijn producten (van design tot uiteindelijke recycling of hergebruik) zo duurzaam mogelijk te maken. Om de belasting op het milieu door transport te verminderen wordt de stoel in Europa geproduceerd. De stoel is zo ontworpen dat deze ongemonteerd vervoerd kan worden en eenvoudig in elkaar kan worden gezet. Dit scheelt in verpakkingsvolume en kartongebruik. In vergelijking met een gemonteerde stoel is het verpakkingsvolume en kartongebruik met 58 procent gereduceerd. Op deze manier passen er twee keer zo veel dozen in een vrachtwagen en wordt er per jaar (bij 55.000 stoelen) 182 ton minder aan CO2 uitgestoten en 45.000 liter minder brandstof verbruikt. De verpakking zelf is voor 100 procent te recyclen en bestaat uit folie (waarvan 30 procent al gerecycled is) en karton (reeds 100 procent gerecycled). De gebruikte inkt is op waterbasis.

De Reply is ontworpen met het oog op een lange levensduur en heeft vervangbare onderdelen. Als de stoel op een bepaald moment toe is aan vervanging, is de stoel eenvoudig uit elkaar te halen om een optimaal recyclingproces te garanderen. De stoel is voor 98 procent recyclebaar, de kunststof stoelen bestaan voor 19 procent uit reeds gerecycled materiaal en de aluminium stoelen voor 28 procent. De verf is vrij van vluchtige organische stoffen en zware metalen. Er is urethaanschuim op waterbasis gebruikt en er is geen lijm aan te pas gekomen. De stoel is EPD-gecertificeerd (Environmental Product Declaration). De fabriek waar de stoel geproduceerd wordt heeft een ISO 14001-certificering en loopt voorop op het gebied van lean management.

Geen rugpijn meer

Volgens onderzoek van Ipsos is rugpijn één van de grootste ongemakken op het werk. Volgens het Ministerie van SZW is rugpijn zelfs een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Bij het ontwerp van de Reply is daarom sterk naar het ergonomische aspect gekeken. De stoel is ontworpen om dynamische steun te geven aan de drie belangrijkste onderdelen van de rug: de bekken-, lenden- en borstkasgedeelten van de ruggengraat.

Rick Bomer, algemeen directeur Benelux: 'We brengen bijna negen jaar van ons leven zittend op het werk door. Het is dus van groot belang dat we comfortabel zitten en hierbij goed ondersteund worden.' Het Reply-portfolio is ontworpen op basis van drie hoofddoelstellingen: onmiddellijk comfort, eenvoud en maatwerk.

Aangezien de hogere en lagere rugdelen om een andere vorm van steun vragen, maakt de met stof beklede Reply gebruik van twee verschillende soorten schuim om aangepaste steun te bieden. De hoge delen van de rug worden ondersteund door stevig schuim, terwijl de lagere rugdelen tegen een zachter schuim leunen. Deze stoel is met een innovatieve stof bekleed die twee keer zo snel droogt als standaard stof. De Reply Air (mesh) is bekleed met een nieuwe en exclusieve netstof met een fluwelen afwerking, die zich automatisch vormt naar ieders unieke ruggengraat.

Beide versies beschikken over een mechanisme waarmee de stoel de natuurlijke bewegingen van het lichaam volgt bij het achterover leunen. Hoe vaker een persoon achterover leunt, hoe groter de steun van de stoel moet zijn. Met beide stoelen kunnen personen eenvoudig de spankracht aanpassen aan hun gewicht zodat ze persoonlijke en continue ondersteuning krijgen.

Bomer vervolgt: 'Als je bureaustoel zich niet aan je postuur aanpast, kun je net zo goed op een kruk gaan zitten. De aanpassingen bij Reply zijn, met behulp van intuïtieve hendels, makkelijk te doen. Door de vorm en pictogrammen op de hendels wordt het nog eenvoudiger.'

Over Steelcase

Steelcase helpt personen en bedrijven over de hele wereld effectiever te werken. Het bedrijf doet dit door kennis, producten en diensten te leveren die het mogelijk maken een inspirerende werkomgeving te creëren. Dit wordt bereikt door de integratie van architectuur, meubels en technologie. Steelcase is sinds 1974 wereldwijd marktleider in de kantoormeubelbranche.

Elk Steelcase-product is milieuvriendelijk en duurzaam. Van het ontwerp op de tekentafel tot het einde van de levenscyclus spelen milieuoverwegingen een doorslaggevende rol bij productie, keuze voor stevige materialen, transport, gebruik, en hergebruik. Het bedrijf verwierf met zijn Think stoel in 2006 in de Verenigde Staten het eerste Cradle to Cradle certificaat dat ooit is uitgegeven. Het portfolio van Steelcase bestaat uit interieurarchitectuurproducten, meubelsystemen, technologische producten, stoelen, verlichting en archiveringsgerelateerde producten en diensten. De jaaromzet in het boekjaar 2009 was ongeveer $ 3,2 miljard.

Steelcase en zijn dochterondernemingen werken met dealers op meer dan 850 locaties, hebben fabrieken op meer dan 27 locaties en ongeveer 13.000 werknemers wereldwijd. De Class A Common Stock van de onderneming wordt verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool SCS. Meer informatie vindt u op www.steelcase.nl.