Gemeente AmsterdamPersbericht

Datum 14 oktober 2009

Kenmerk 241

Amsterdam biedt inzicht in winkelhuurprijzen

Voor de vijfde keer heeft de gemeente Amsterdam voor ondernemers een overzicht van huurprijzen van winkels en daghorecagelegenheden laten ontwikkelen dat informatie biedt over de martkthuurprijzen in circa 120 winkelstraten. Ten opzichte van 2008 bleven in het merendeel van de winkelstraten de markthuurprijzen stabiel. Als gevolg van de economische recessie heeft een aantal winkelstraten een (lichte) daling van de bandbreedtes laten zien. Daarnaast heeft vanwege toegenomen belangstelling van winkelbedrijven in een aantal straten een (lichte) stijging plaatsgevonden.

Een belangrijke kostenpost voor veel ondernemers is bedrijfshuisvesting. Voor winkelruimtes en horecagelegenheden in Amsterdam geldt dat huurprijzen verschillen per gebied. Dit hangt onder meer samen met het aantal en type passanten, locatie van het winkelgebied en de vraag en het aanbod van winkelruimte. Voor de startende en de gevestigde ondernemer is het belangrijk te weten of een huurprijs redelijk is. Om dit te bewerkstelligen is dit overzicht opgesteld. Het Winkelhuurprijzenoverzicht 2009 is in opdracht van gemeente Amsterdam opgesteld door DTZ Zadelhoff.

De belangrijkste conclusies uit het overzicht 2009 ten opzichte van 2008 zijn: In circa 90 van de 120 winkelgebieden zijn de winkelhuurprijzen ten opzichte van vorige jaar niet gewijzigd. Huurprijsdalingen kwamen voor in de Kalverstraat en omgeving, Rokin, August Allebeplein, Bedrijventerrein Westerpark, Bos en Lommerplein, Spaarndammerstraat, Kinkerstraat e.o., Jan van Galenstraat, Haarlemmerstraat e.o., Govert Flinckstraat e.o. Belgiëplein, Albert Cuypstraat, Waterlandplein, In de Banne, Bedrijventerrein Schinkel, Jan Evertsenstraat e.o. Ferdinand Bolstraat, Amsterdamse Poort, en Boven 't Y. Huurprijsstijgingen kwamen voor in Cornelis Schuytstraat, De 9 straatjes, PC Hooftstraat, Van Baerlestraat, Olympiaweg e.o. Nieuwe Spiegelstraat e.o., Gelderlandplein, Dapperstraat e.o. en Van Woustraat.

"Door de huurmarkt voor winkelruimtes transparant te maken, draagt de gemeente bij aan de verbetering van de positie van ondernemers op deze markt. Zo kan de ondernemer beter achterhalen of de vraagprijs redelijk is ten opzichte van de actuele markthuur", aldus Lodewijk Asscher, wethouder Economische Zaken.
Gemeente Amsterdam