Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- Driebergen, 14 oktober 2009

Kerken Boskoop organiseren maaltijden voor Polen

Op initiatief van de Gereformeerde Gemeente in Boskoop organiseren vijf kerkgenootschappen sinds het voorjaar maaltijden voor Poolse plaatsgenoten. In het nieuwste nummer van idea, vakblad voor gemeenteopbouw van de Evangelische Alliantie, staat een artikel over het ontstaan en het doel van de maaltijden.

Volgens de organisatoren van de etentjes zijn veel Poolse gasten eenzaam. Zeker als ze langer in Nederland moeten blijven dan verwacht. Hoewel de vrijwilligers 'evangelisatie op hun hart dragen' is het doel van de bijeenkomsten in eerste instantie ontmoeting met elkaar en elkaars cultuur. Het initiatief komt geen dag te vroeg, volgens Jaap Willemstein, eigenaar van een uitzendbureau voor Polen in het artikel: 'Als dit werk nog een poosje was uitgesteld hadden velen zich definitief teruggetrokken binnen hun eigen groep'.

Vijf kerkgenootschappen
Toen Jeanine van de Bruinhorst, lid van een vrouwengebedsgroep van de Gereformeerde Gemeente, in 2008 hoorde over de situatie van de Polen, bracht ze dat in in de vrouwengebedsgroep van de Gereformeerde Gemeente. Na een paar maanden was er nog niets gebeurd en daarom nam ze contact op met de contactpersoon van de Alpha-cursus. Samen belden ze vervolgens alle kerken in Boskoop. In één ochtend waren de kernleden van een nieuwe commissie bekend. 'Iedereen die benaderd werd bleek in gedachten en gebed al betrokken te zijn bij de Polen.' Vijf kerkgenootschappen (evangelische gemeente Parousia, christengemeente Bethel, de Christelijke Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde Gemeente en de Protestantse Kerk in Nederland) organiseren nu samen maaltijden met en voor Poolse plaatsgenoten. Bij de laatste ontmoeting schoven zo'n zeventig Polen aan.

EINDE PERSBERICHT www.ea.nl