Nieuwe site maakt rolstoeltoegankelijkheid voor iedereen toepasbaar


BEVERWIJK, 20091014 -- In de week van de rolstoeltoegankelijkheid (10 t/m 17 oktober 2009) wordt de website www.rolstoeltoegankelijkheid.nl officieel geopend. Met deze website beoogt initiatiefnemer Denise Janmaat de bewustwording te vergroten ten aanzien van de rolstoeltoegankelijkheid van gebouwen bij architecten, eigenaren en beheerders van panden en bij overheden (waar het de inrichting van de openbare ruimte betreft).

Zij is de site gestart omdat zij als rolstoeler in de praktijk ervaart dat nieuw- en verbouw vaak wordt gepleegd zonder de rolstoeltoegankelijkheid goed te toetsen in praktische zin. "De praktijk leert dat bouwen volgens Bouwbesluit niet betekent dat het pand of de openbare ruimte ook daadwerkelijk handig te gebruiken is door rolstoelers. Vaak worden belangrijke details vergeten. De opdrachtgever of gebruiker van de locatie wordt daardoor nogal eens op extra kosten gejaagd en moet veelal schipperen om nog tot een goede aanpassing te komen. Een toetsing vooraf bespaart dus geld en onnodig werk. Bovendien is het commercieel gezien aantrekkelijk omdat daarmee een groter deel van de doelgroep wordt bereikt.", aldus Denise Janmaat.

Zij heeft de website mede in het leven geroepen omdat zij heeft gemerkt dat zij in praktische zin van toegevoegde waarde is door vooraf, tijdens het plannen/ontwerpen van de bouw of verbouw, mee te kijken en suggesties te doen. Naast de toelichting op haar dienstverlening, geeft de ervaringsdeskundige in haar columns voorbeelden van situaties die zij tegenkomt welke voor verbetering vatbaar zijn of juist uitstekend zijn aangepast. Dat de site blijkbaar in een behoefte voorziet, bleek duidelijk uit het groeiende aantal bezoekers in de testfase van de site.

In de voorbeelden worden bedrijven en overheden met naam en foto's/video's getoond. Omdat veel bedrijven tegenwoordig waarschuwingssystemen gebruiken om te signaleren of over hen gepubliceerd wordt op internet, reageren zij alert en geven zelfs al aan met het zoeken naar de oplossing bezig te zijn. Het biedt hen de mogelijkheid ook op dit vlak hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen, terwijl het hen tevens extra omzet oplevert als de locatie door een groter deel van hun doelgroep kan worden bereikt. De problemen die rolstoelers ondervinden, worden immers ook regelmatig door bezoekers met rollators of kinderwagens ervaren.

Denise Janmaat hoopt met dit initiatief haar doel te bereiken: een rolstoeltoegankelijk Nederland.

Rolstoeltoegankelijkheid.nl