GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks lanceert Kopenhagencampagne

Den Haag/Brussel, 11 oktober 2009 - Vandaag lanceert GroenLinks de website Kopenhagenreport http://groenlinks.nl/kopenhagenreport. Met deze lancering start GroenLinks een campagne voor eerlijke en effectieve internationale klimaatafspraken in Kopenhagen eind dit jaar.

GroenLinks gaat op alle niveaus campagne voeren. Van het Europees Parlement tot de Tweede Kamer en van provincies tot gemeenten. Tot na de internationale klimaattop in Kopenhagen is op de website een actueel overzicht van GroenLinks-acties en klimaatnieuws te vinden.

Namens GroenLinks gaan politiek leider Femke Halsema, Europarlementariër en klimaatexpert Bas Eickhout en Tweede Kamerlid Kees Vendrik naar Kopenhagen. Zij zullen daar druk uitoefenen op het kabinet en op de Europese Commissie en zo alles in het werk stellen om de klimaatonderhandelingen tot een groot succes te maken.

De politieke acties beginnen volgende week al. Op woensdag 14 oktober debatteert de Tweede Kamer op initiatief van GroenLinks over de klimaattop. Kees Vendrik zal dan het kabinet oproepen om werk te maken van Kopenhagen.

Verder is Bas Eickhout van 26 tot 31 oktober namens een officiële delegatie vanuit het Europees Parlement in Washington om daar te spreken met Amerikaanse beleidsmakers en Congresleden over de inzet in Kopenhagen.

GroenLinks maakt zich zorgen over de huidige impasse waarin de klimaatonderhandelingen zich bevinden. Dat komt doordat ontwikkelingslanden financiële steun van rijke landen eisen voor hun strijd tegen klimaatverandering. Rijke landen hebben die steun ook altijd beloofd, maar weigeren nu over de brug te komen. GroenLinks zal ervoor knokken dat die klimaatsteun er alsnog komt vóór de start van de Kopenhagentop.


--------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter