GroenLinks

GroenLinks opent windmolenpark voor de Tweede Kamer

Woensdag 14 oktober, 9.30 uur in aanwezigheid minister Cramer

13 oktober 2009

Morgen debatteert de Tweede Kamer op initiatief van GroenLinks over de voorbereiding op de internationale klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Voorafgaand aan het debat zal GroenLinks klimaatwoordvoerder Kees Vendrik een windmolenpark onthullen in aanwezigheid van minister Cramer van VROM. Onder het motto "GroenLinks werkt aan een schone toekomst. Nu Balkenende nog." Hij zal minister Cramer een oproep overhandigen om werk te maken van Kopenhagen. Om in Kopenhagen echt iets te kunnen bereiken moeten we in Nederland zelf het goede voorbeeld geven. Fors investeren in groene energie hoort daarbij.

Vendrik: Het is de hoogste tijd om nu de boel thuis op orde te hebben voor we naar de internationale onderhandelingstafel gaan. De techniek is er, het komt echt alleen nog maar aan op politieke wil. Je kunt natuurlijk niet met droge ogen van China vragen om minder kolencentrales neer te zetten als je er zelf wel nog even vier bouwt. De boter moet van ons hoofd af, aldus Vendrik. In Kopenhagen zal het aankomen op geloofwaardigheid. Zijn we zelf bereid om te doen wat nodig is?

GroenLinks maakt zich zorgen over de impasse waarin de klimaatonderhandelingen zich op dit moment bevinden. Met nog ongeveer 65 dagen te gaan tot de klimaattop in Kopenhagen, moeten er nu echt stappen gezet worden. Vorige week vond er een voorbereidende onderhandelingsronde plaats in Bangkok. Daar is helaas weinig gebeurd. Rijke landen en ontwikkelingslanden staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar.

Vendrik: De onderhandelingen zitten op dit moment muurvast. Daar komt pas verandering in als rijke landen, zoals de Europese Unie, geld op tafel leggen om ontwikkelingslanden te helpen in hun strijd tegen klimaatverandering. Nederland zou daarin het voortouw moeten nemen.

GroenLinks voert op alle niveaus campagne voor eerlijke en effectieve klimaatafspraken in Kopenhagen. Van het Europees Parlement tot de Tweede Kamer en van provincies tot gemeenten. Tot na de internationale klimaattop in Kopenhagen is op de website http://groenlinks.nl/kopenhagenreport een actueel overzicht van GroenLinks-acties en klimaatnieuws te vinden.

Noot voor de redactie (