Cinemien

Nieuwe aanwinsten Cinemien

De volgende films brengt ABC/ Cinemien in 2010 uit. Wijzigingen zijn voorbehouden.

Un Prophete

4 februari 2010

De film die in Cannes al veel stof deed opwaaien en bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Regisseur Jacques Audiard vertelt in UN PROPHETE het verhaal van de 19-jarige analfabeet Malik El Djebena (Tahar Rahim) die veroordeeld is tot zes jaar gevangenis. De fragiele Malik wordt al snel in het nauw gedreven door de leider van de Corsicaanse maffiabende, die de gevangenis beheerst, en moet een aantal vieze klussen opknappen. Wanneer hij daarin slaagt komt hij iets hoger in de pikorde van de gevangenis, hoewel hij afhankelijk blijft van het goeddunken van de bende. Maar Malik is sluw en maakt in het geheim zijn eigen plannen... De film is een groot box office-succes in Frankrijk en België, wordt wereldwijd enthousiast ontvangen en krijgt lovende kritieken. UN PROPHETE is uitgekozen om Frankrijk te vertegenwoordigen tijdens de 82ste uitreiking van de Academy Awards in de categorie beste buitenlandstalige film.

Frankrijk/ 2009/ 150 minuten/ Frans en Arabisch gesproken

Lebanon

18 maart 2010

Juni 1982, tijdens de Eerste Israëlische-Libanese Oorlog. Een eenzame tank en een peloton Israëlische parachutisten krijgen de opdracht om een vijandige stad op te sporen ­ een eenvoudige missie die spoedig verandert in een nachtmerrie. De vier leden van de tankbemanning vinden zich in een gewelddadige situatie die zij niet aankunnen. Gegrepen door angst en het fundamentele instinct om te overleven, proberen ze wanhopig om zichzelf niet te verliezen in de chaos van de oorlog. Bijna de hele film speelt zich af binnen een tank. Regisseur Samuel Maoz heeft er 25 jaar over gedaan om zijn trauma te verwerken. Op het Filmfestival van Venetië van 2009 heeft LEBANON de Gouden Leeuw voor Beste Film gewonnen.

Israël/ 2009/ 93 minuten/ Ivriet gesproken

Le Refuge

12 augustus 2010

François Ozon vertelt in zijn nieuwe film het verhaal van Mousse (Isabelle Carré) en Louis (Melvil Poupaud, LE TEMPS QUI RESTE). Zij hebben alles: geld, schoonheid en liefde. Maar alles verandert wanneer Louis aan een drugsoverdosis overlijdt. Wanneer Mousse er achter komt dat zij zwanger is, vlucht ze verward naar een huis ver weg van iedereen. Maanden later zoekt Paul, de broer van Louis (Louis-Ronan Choisy), haar op... LE REFUGE is het derde deel van Ozons trilogie, waarin de dood centraal staat (SOUS LE SABLE, LE TEMPS QUI RESTE). François Ozon ontving voor LE REFUGE de Special Jury Prize op het 57ste San Sebastian International Film Festival.

Frankrijk/ 2009/ 90 minuten/ Frans gesproken

La Doppia Ora

4 november 2010

In deze spannende debuutfilm van regisseur Giuseppe Capotondi maken de eenzame Sonia (Ksenia Rappoport) en Guido (Filippo Timi) kennis met elkaar tijdens een speed-date. Het klikt meteen en Guido nodigt Sonia uit om naar zijn villa te komen. Hier worden ze verrast door overvallers en als Sonia weer bijkomt weet ze niet meer precies wat er is gebeurd. Rappoport en Timi kregen op het filmfestival van Venetië voor hun rollen in LA DOPPIA ORA de prijs voor respectievelijk beste actrice en beste acteur. Regisseur Capotondi ontving de Young Cinema Award Best Italian Film.

Italië/ 2009/ 95 minuten/ Italiaans gesproken

vincere

15 april 2010

De mooie Ida Dalser (Giovanna Mezzogiorno) is op slag verliefd wanneer ze op een dag de jonge Benito Mussolini (Filippo Timi) ontmoet. De charismatische redacteur van Il popolo d'Italia is een gedreven socialist die zegt het volk te willen leiden naar een betere toekomst. Ida gelooft in zijn ideeën en om zijn krant te financieren, verkoopt ze alles wat ze bezit. De twee trouwen en krijgen al snel een zoon, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog raken zij van elkaar verwijderd. Wanneer Ida haar echtgenoot weer voor het eerst ziet is hij de leider van de fascistische beweging geworden en met een ander getrouwd. Ida en zijn zoon passen niet bij zijn imago en de twee worden met bruut geweld afgevoerd naar een gesticht. Voor het verfilmen van deze weggemoffelde episode uit het leven van Mussolini basseerde regisseur Marco Bellocchio zich op het boek La moglie di Mussolini van Marco Zeni. Het meeslepende VINCERE is succesvol ontvangen op het afgelopen filmfestival van Cannes, waar de film genomineerd was voor de Gouden Palm.

Italië/ 2009/ 128 minuten/ Italiaans gesproken

Caïro Time

6 mei 2010

De Amerikaanse Juliette (Patricia Clarkson) heeft afgesproken met haar man in Egypte. Maar omdat hij vertraging heeft, vraagt hij zijn goede vriend Tareq (Alexander Siddig) zijn vrouw alvast kennis te laten maken met de vele kleuren en geuren van Caïro. Terwijl ze elkaar beter leren kennen, had geen van beiden gedacht samen in een liefdesavontuur terecht te komen. Een romantisch drama van Ruba Nadda. Winaar van de prijs voor beste Canadese speelfilm op het Toronto International Film Festival 2009.

Canada/ 2009/ 88 minuten/ Engels gesproken

Vision

2 september 2010

In dit prachtige kostuumdrama verfilmde Margarethe von Trotta, de grand dame van de Duitse cinema, het leven van Hildegard von Bingen (1098-1179). Als abdis van een Benedictijns vrouwenklooster ontpopte Von Bingen (Barbara Sukowa) zich als groot intellectueel en humanist, die de strenge kloosterregels veranderde en een menselijker beleid voerde. Zij was was niet alleen spiritueel leider en filosoof, maar ook dokter, wetenschapper en politicus. Leonardo di Vinci en Dante noemden de Duitse abdis als een van hun grote voorbeelden.

Duitsland/ 2009/ 111 minuten/ Duits gesproken

j'ai tue ma mere

25 februari 2010

Hubert Minel, een ontstuimige puber, haat zijn moeder. Hij walgt van haar foute truien en de broodkruimels in de hoeken van haar betuttelende mond. Wat zou hij graag de wijde wereld in trekken, of ten minste met zijn vriendje op kamers wonen. Maar hij is nog maar zestien jaar en zijn moeder vindt hem overal te jong voor. Zijn ergenis groeit met de dag en gaat over in een obsessie. Maar wanneer zijn moeder hem naar een internaat stuurt, voelt hij zich verraden. J'AI TUE MA MERE

is geschreven en geregisseerd door de twintigejarige Xavier Dolan, die ook de hoofdrol voor zijn rekening neemt. Op het filmfestival van Cannes won Dolan de Prix Regards Jeune.

Canada/ 2009/ 96 minten/ Frans gesproken
Cinemien