Ministerie van Defensie

MI-26 bergt Chinook helikopter in Afghanistan

14 oktober 2009, 20.19 uur

De door Nederland ingehuurde MI-26 HALO helikopter in Afghanistan heeft vandaag een CH-47 Chinook transporthelikopter van een coalitiepartner geborgen. Deze had gisteravond in Uruzgan een harde landing gemaakt en de daarbij opgelopen schade verhinderde het verder vliegen.

De MI-26 is de grootste transporthelikopter ter wereld en daardoor als één van de weinigen in staat de eveneens behoorlijk grote en zware Chinook te kunnen ophijsen. Vanmiddag is de Chinook van de grond gehesen en hangend onder de MI-26 naar Kandahar Air Field getransporteerd, daarbij geëscorteerd door een tweetal AH-64 Apache gevechtshelikopters van coalitietroepen.

Bij deze bergingsactie werd nauw samengewerkt tussen de bemanning van de MI-26 en het Nederlandse Joint Support Detachement, dat de inzet van de helikopter coördineert. Nederland heeft de MI-26 HALO ingehuurd voor het transporteren van vracht tussen Kandahar Air Field, Kamp Holland bij Tarin Kowt en Camp Hadrian bij Deh Rawod. Het toestel is eigendom van een Russische maatschappij en wordt gevlogen door een Russische bemanning.