Vredesplatform Heerlen wint aardige prijs.

Heerlen en Biddinghuizen meest vernieuwend in Vredesweek

De vredesprijs 'De Lucifer' (eerst de Voor de Lieve Vrede Prijs) is woensdagavond 14 oktober op het kantoor van IKV Pax Christi uitgereikt aan het Vredesplatform Heerlen en de Werkgroep Interreligieuze Bijeenkomst Biddinghuizen. Beide vrijwilligersgroepen hebben laten zien dat ze op een vernieuwende manier aandacht voor vrede weten te trekken.

Tijdens de manifestatie Heerlen in de Wereld, de Wereld in Heerlen op 26 september jl. werd het winkelend publiek op een creatieve manier betrokken bij het vraagstuk van kernwapens die de vrede bedreigen. In de winkelpromenade stonden twee kegels gevuld met lucifers. Elke lucifer stelde de gezamenlijke kracht voor van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (in totaal 35 kiloton TNT). Dit werd gesymboliseerd door een derde kegeltje met één afgebrande lucifer. Het winkelend publiek moest raden hoeveel lucifers in de kegels zaten. Dat waren 58.935 lucifers.

In totaal waren van de bijna 100 lokale activiteiten tijdens de afgelopen vredesweek 23 initiatieven ingezonden, waarvan er 9 waren genomineerd. De jury, die bestaat uit vredesvechter Dik Kompier, IKV Pax Christi medewerker Dion van den Berg en televisiepresentatrice (NCRV en IKON) en theologe Jacobine Geel, heeft veel waardering voor deze actie: "Op creatieve wijze is een al welhaast vergeten probleem (de kernwapens) weer aan de orde gesteld. Mensen hoefden niet zelf naar een bepaalde plek te gaan, de actievoerders stapten zelf op hen af. Zo bereik je ook veel mensen die niet snel naar een bijeenkomst zullen gaan." De actie in Heerlen leverde ook meer dan 200 handtekeningen tegen kernwapens op.
Zie ook de website van IKV / Pax Christi: http://www.ikvpaxchristi.nl/news/?v=2&cid=1&id=807&lid=1
http://www.ikvpaxchristi.nl/news/?v=2&cid=5&id=806&lid=1

De prijs bestaat uit een kunstwerkje en een bedrag van E 125 dat 'moet' worden besteed aan de activiteit voor de Vredesweek 2010. De naam van de prijs is overigens geïnspireerd op het idee van het Vredesplatform. Men bedacht daarbij dat één lucifer echter ook een hele kamer kan verlichten. Dus elk lichtpuntje helpt! Daarbij is dus de associatie met kernwapens in de naam van de prijs natuurlijk wel losgelaten.

Het Vredesplatform is overigens erg blij met de prijs. "Dit komt bijzonder onverwacht en dat maakt het nog leuker" zei Harrie Winteraeken, voorzitter van het Vredesplatform Heerlen. "Het idee is van Henk Dado." "Of we dit volgend jaar nog zullen overtreffen, is maar de vraag, maar de prijs inspireert en motiveert wel om met het aloude thema " de kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Nederland door te gaan."

---- --