Universiteit Twente

08-10 De grens van de mens

Oratie Peter-Paul Verbeek

Mens en techniek raken steeds meer met elkaar verweven, denk aan de opmars van hersenimplantaten, gekweekt menselijk weefsel en embryoselectie. Ethici stellen zich echter nog te vaak op als grensbewaker die bepaalt tot waar de techniek mag binnendringen in de sfeer van de mens. Filosoof Peter-Paul Verbeek betoogt tijdens zijn oratie aan de Universiteit Twente dat het tijd is voor een andere benadering. Een benadering waarbij de ethiek de rol van grensbewaker loslaat en een actieve rol in de ontwikkeling en inbedding van techniek opeist. "Ethici moeten niet tegenover technologen gaan staan, maar kritisch meedenken."

We maken vaak een harde scheiding tussen mens en techniek. Volgens Peter-Paul Verbeek moeten we de relatie tussen mens en techniek echter anders leren begrijpen. "Het menszijn heeft van meet af aan een technologisch karakter. Bovendien is, als gevolg van allerlei technologische ontwikkelingen, de grens tussen beide steeds moeilijker te trekken. Zo verandert het begin van het leven enorm door pre-implantatiediagnostiek en het eind van het leven door palliatieve zorg en de mogelijkheid van euthanasie. Medicijnen, protheses en chirurgie maken in de tussentijd ons lichaam, onze persoonlijkheid en zelfs ons geslacht veranderbaar. Wat een mens is, valt niet meer te begrijpen zonder technologie."

Ondanks deze verwevenheid plaatst het standaardmodel mens en techniek echter tegenover elkaar, en geeft de ethiek de rol van grensbewaker. Zodra technologie te diep binnendringt in de sfeer van de mens, moet de ethiek aan de noodrem trekken, zo is het idee. Een ethiek die alleen maar grenzen probeert te stellen, plaatst zich volgens Verbeek echter buiten het debat en trekt aan een noodrem die nergens op is aangesloten.

Plek geven

In plaats van de grens tussen mens en techniek te bewaken, moet de ethiek volgens Verbeek zoeken naar een verantwoorde vermenging van beide. Niet het op afstand beoordelen van technologie, maar het begeleiden van ontwikkelingen wordt dan de kerntaak van de ethiek. De ethiek moet gaan meedenken hoe we technologieën op een goede manier een plek kunnen geven in de samenleving. Dat betekent volgens de techniekfilosoof echter niet dat we niet meer kritisch moeten zijn op nieuwe technologische ontwikkelingen. "Het is juist andersom: alleen door de verwevenheid van mens en techniek serieus te nemen en goed te doordenken, kan de ethiek kritisch invloed uitoefenen op het ontwerp en gebruik van technologie."

CV

Peter-Paul Verbeek (1970) is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente en directeur van de masteropleiding Philosophy of Science, Technology and Society. Momenteel werkt hij aan een VIDI-project, waarin hij zoekt naar de grens tussen mens en techniek. Sinds 2009 is Verbeek lid van De Jonge Akademie, die onderdeel uitmaakt van de KNAW.