European Parliament

Een man met een camera

Wie zal dit jaar de prijs voor de journalistiek winnen?

Uit alle uithoeken van de EU hebben in totaal 266 kandidaten meegedongen naar de prijs van het Europees Parlement voor de journalistiek 2009. Van de overgebleven 65 nationale winnaars, zullen slechts vier de prijs in ontvangst kunnen nemen in elk van de vier categorieën: gedrukte media, radio, televisie en internet. Hun namen worden op 15 oktober 2009 bekendgemaakt.

Wie zijn zij, de journalisten die belangrijke Europese debatten analyseerden, integratievraagstukken van de EU onderzochten en Europese burgers hielpen om de ingewikkeldheid van de EU te begrijpen?

De namen van de vier winnaars en hun artikelen en reportages zullen aanstaande donderdag worden onthuld.

De finalisten

De nationale jury's, die uit journalisten in de lidstaten bestaat, selecteerden 65 nationale winnaars: 26 in de categorie geschreven pers, 13 in de categorie radio, 16 in de categorie televisie en 10 in de categorie internet.

Begin september koos de jury in Brussel, die uit leden van het Europees Parlement en journalisten is samengesteld, één winnaar voor elke categorie.

De prijsuitreiking

Op 15 oktober zal EP-Voorzitter Buzek om 09.00 uur de prijzen van 5.000 euro aan de vier winnaars uitreiken. Er komen ook veertig jonge journalisten naar het Parlement voor deelname aan een workshop.

De toespraken van de laureaten worden gevolgd door een debat met als titel: 'De rol van nieuwe media: een kans voor democratische participatie?' geleid door ondervoorzitter Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, met deelname van de juryleden Morten Løkkegaard (parlementslid) en Letizia Gambini, lid van de organisatie 'European Youth Press'.

Volg de prijsuitreiking rechtstreeks en volg ons op Twitter om als eerste te weten wie de winnaars zijn.