Gemeente Haaren


Woningbouw Sancta Monica: Bestemmingsplan onherroepelijk !

Woningbouw Sancta Monica: Bestemmingsplan onherroepelijk !

Cornelis Huygens Projectontwikkeling (CHP) kocht een aantal jaren geleden het klooster Sancta Monica in Esch.

Omdat het pand niet meer als klooster in gebruik is, vatte men het plan op om er starterswoningen te bouwen. Om wonen mogelijk te maken werd het bestemmingsplan herzien. Dit bestemmingsplan is op 1 oktober 2009 onherroepelijk geworden.

Bestemmingsplan

Op 9 juli 2009 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan "Woningbouw voormalig klooster Sancta Monica" vast. Daarna lag het plan ter inzage met de mogelijkheid om beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Omdat niemand beroep instelde, werd het bestemmingsplan op 1 oktober 2009 onherroepelijk. Een belangrijke stap voor de realisatie van het project is nu genomen. Cornelis Huygens Projectontwikkeling kan nu een aanvraag bouwvergunning indienen en de start van de verkoop voorbereiden.

Starterswoningen

De gemeente is enthousiast over het plan, omdat het initiatief het behoud van het monumentale klooster en de landschappelijke tuin garanderen. Het bouwen voor de doelgroep starters is een speerpunt voor de gemeente. Cornelis Huygens Projectontwikkeling en de gemeente Haaren werken nauw samen om op deze unieke locatie daadwerkelijk betaalbare woningen te kunnen bouwen.

Het bouwplan omvat 20 appartementen in het voormalige klooster en 24 woningen in de tuin. De doelgroep is starters op de koopwoningmarkt. De verkoopprijzen met maatschappelijk gebonden eigendom liggen tussen de EUR 114.660,- en EUR 170.000,- v.o.n. Slechts 5 woningen vallen buiten deze prijsklasse. De projectontwikkelaar levert de woningen en appartementen op zonder keuken, tegelwerk, sanitair en binnenschilderwerk. De mogelijkheid is wel aanwezig om de woningen volledig afgewerkt te kopen.

Maatschappelijk gebonden eigendom

Cornelis Huygens Projectontwikkeling verkoopt de woningen samen met een woningcorporatie onder maatschappelijk gebonden eigendom. Dit houdt in, dat de woningen onder de marktwaarde worden verkocht en zo betaalbaar zijn voor starters op de woningmarkt. Hier staat onder andere de verplichting tegenover om de woning bij verkoop als eerste aan de woningcorporatie terug aan te bieden. Partijen delen bij verkoop de winst of het verlies.

Inschrijving woningen

De verkoop van de woningen verloopt volgens de "Toewijzingsregeling voor woningen gemeente Haaren 2004 (gewijzigd in juni 2007)". De doelgroep is starters. Een koopstarter is iemand die zich voor het eerst op de koopwoningmarkt begeeft en niet eerder een bouwkavel of een koopwoning toegewezen heeft gekregen. Om in aanmerking te komen voor één van de woningen is inschrijving bij de gemeente Haaren op de zogenoemde lijst van gegadigden vereist. Toewijzing vindt vervolgens plaats binnen de doelgroep op datum van inschrijving.

Verkoop woningen

Cornelis Huygens Projectontwikkeling verwacht dit jaar nog te starten met de verkoop van de woningen. De bouw zal dan vermoedelijk in het voorjaar van 2010 starten . Ook publiceren we de start van de verkoop in weekblad De Leije en op deze website.

Cornelis Huygens Projectontwikkeling (CHP)

Vanuit Vught ontwikkelt en beheert CHP projecten en investeringen in vastgoed volledig voor eigen rekening en risico. De meeste projecten liggen in de regio 's-Hertogenbosch. Het bedrijf richt zich met name op de herontwikkeling van bestaande panden die hun oorspronkelijke functie hebben verloren, zoals het klooster Sancta Monica in Esch. Eerder realiseerde CHP het project De Kloostertuynen in `s-Hertogenbosch. Dit project is door de Provincie Noord-Brabant aangemerkt als voorbeeldproject voor "Betaalbaar bouwen in Brabant".