Gemeente Hoorn

Zestien buurt- en huiskamerketen in West-Friesland

West-Friesland telt op dit moment zestien hokken en keten. Vier daarvan zijn huiskamerketen, twaalf zijn buurtketen. De regio heeft geen enkele commerciële keet. Dat blijkt uit Hokken en keten in West-Friesland nuchter bekeken, een onderzoek van PRIMO nh in samenwerking met de tien West-Friese gemeenten, in opdracht van de stuurgroep Jeugd, Alcohol en Drugs West-Friesland. De stuurgroep Jeugd, Alcohol en Drugs stelt de gemeentebesturen van West-Friesland voor om in de drie gemeenten met buurtketen te komen tot een uitsterfbeleid en in de hele regio geen nieuwe keten meer toe te staan.

Uit een inventarisatie in 2008 met gegevens van gemeenten, politie en Koninklijke Horeca Nederland bleek dat sprake was van 22 keten. Op basis van die gegevens zijn alle bekende keten bezocht door een vertegenwoordiger van PRIMO Provinciaal Instituut voor Maatschappelijke Ontwikkeling en iemand van de betrokken gemeente. Bij het maken van afspraken bleek een aantal keten niet meer te bestaan. Tijdens de bezoeken werd ook melding gemaakt van andere, nog niet bekende keten. Uiteindelijk werden zestien keten in vier gemeenten bezocht.

Resultaten
Drie van de vier huiskamerketen liggen in Wervershoof; de vierde in Drechterland. De twaalf buurtketen bevinden zich in Drechterland (5),Hoorn (4) en Koggenland (3). De keten bestaan gemiddeld zon zeven jaar. De meeste zijn opgericht door een groep vrienden, jongens, die elkaar al kennen vanaf de basisschool. De keten variëren in grootte van een container van drie bij vijf meter tot een ruimte van zon 45 vierkante meter met alles erop en eraan, zoals een tap en aparte toiletten. Ze zijn over het algemeen open op vrijdag en zaterdagavond en soms ook overdag op zondag.

Bezoekers
De gemiddelde leeftijd van de keetbezoekers is 25 jaar met uitschieters naar beneden (15 jaar) en naar boven (50 plus). De huiskamerketen zijn vooral het domein van de ouderen. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers van buurtketen is 18,5 jaar. Het aantal bezoekers ligt tussen de vijf en dertig, voornamelijk jongens. De grotere groepen hebben ook meiden. Het gaat in bijna alle gevallen om vaste vriendengroepen.

Betaling
Bij geen van de keten wordt geld verdiend aan de alcohol. In iedere keet, op één na, wordt bier gedronken en vaak ook fris en wijn. De kosten voor de drankjes worden in driekwart van de gevallen door iedereen gedeeld. In vier gevallen, in de zogeheten huiskamerketen, is de eigenaar gastheer en is de drank gratis. In de buurtketen, waar wel sprake is van betaling is feitelijk sprake van overtreding van de Drank- en Horecawet. Daarom wordt geadviseerd geen enkele nieuwe buurtkeet meer toe te staan. Al eerder hebben de West-Friese gemeenten aangegeven dat bij ontdekking van een commerciële keet direct tot sluiting wordt overgegaan.

Uitsterfbeleid
Voor de bestaande buurtketen wordt een uitsterfbeleid bepleit, waarbij zij een bepaalde periode nog worden gedoogd op voorwaarde dat zij zich aan een aantal regels en afspraken houden. Die afspraken hebben te maken met het niet schenken van alcohol aan jongeren beneden de 16, het niet doorschenken aan bezoekers in kennelijke staat van dronkenschap, een beperkte drankvoorraad afgestemd op een verantwoord en gemiddeld gebruik, geen sterke drank en geen verkoop aan derden. Daarnaast zijn er eisen op het gebied van brandveiligheid en een vaste contactpersoon. Ten slotte wordt minimaal een keer per jaar gecontroleerd. De regels zullen voor alle keten in West-Friesland hetzelfde zijn.

Vervolg
Naar verwachting in november zullen de colleges van B en W in West-Friesland een besluit nemen over de aanbevelingen uit het rapport. Daarna worden de eigenaren door hun gemeente uitgenodigd voor een gesprek.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het project Jeugd, Alcohol en Drugs op www.westfrisland.nl. Hier is ook het rapport van PRIMO te lezen.

Laatste wijziging van deze pagina: 15 oktober 2009