Groen!

Als Electrabel/Suez zich niet aan afspraak houdt, dan ook regering Van Rompuy niet

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 15 oktober 2009 in "Klimaat en energie"

België kan perfect zonder de eerste drie kerncentrales die normaal gezien zouden sluiten in 2015. âEr zijn genoeg alternatieven om de eerste 3 kerncentrales te vervangen. Het kan niet de bedoeling zijn dat ze open blijven om alleen maar extra winst te genereren voor Electrabel. Zeker nu ook het laatste argument van Van Rompuy nl. dat de eigenaars Electrabel/Suez België zouden helpen door de staatskas te spijzen, in het water valt. De regering moet dus terug komen op haar beslissing om de levensduur te verlengen, het monopolie doorbreken en tegelijkertijd de winst die Electrabel maakt belasten. Zo komt er eindelijk meer plaats voor hernieuwbare energie en is het gedaan met de achterkamertjespolitiekâ.

Het wordt tijd dat deze regering kleur bekent en het parlement inlicht over wat ze wel en wat ze niet afgesproken heeft met Electrabel, reageert Groen! op het nieuws dat het Franse Suez, eigenaar van Electrabel, niet wil mee betalen aan de begroting. De Premier gaf gisteren in het Parlement zelf toe dat er geen akkoord bestaat want "dat de handtekening nog ontbreekt". In dat zogezegd akkoord zonder handtekening heeft Electrabel alvast gedaan gekregen dat ze in 2009 helemaal geen 500 miljoen euro moeten betalen die bovendien al in de begroting ingeschreven staat.

"Deze regering getuigt inderdaad van een rustige vastheid als het erop neer komt om de winsten en het monopolie van Electrabel te beschermen. Een rustige vastheid om het ene na het andere voordeel voor Frankrijk te laten bestaan. Een rustige vastheid om nieuwe spelers geen kansen te geven op onze energiemarkt. Electrabel daarentegen wordt rustig vadsiger met de dag." zegt Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid voor Groen!

"Dit geknoei is exemplarisch voor het energiebeleid in dit land. Het wordt gedicteerd vanuit Frankrijk, nagelezen op de hoofdzetel van Electrabel op het Troonplein, daarna mag Minister Magnette er zijn handtekening onder zetten. Kom mij niet vertellen dat dit ook maar iets te maken heeft met bevoorradingszekerheid. Dit heeft alles te maken met het veilig stellen van de 2 miljard die Electrabel jaarlijks verdient op de afgeschreven kerncentrales," aldus Tinne Van der Straeten.

In 2008 werd door de kernenergieproducenten een bijdrage betaald van 250 miljoen euro. Voor 2009 zou er 250 miljoen extra komen waarvoor Minister Magnette een speciaal begrotingsfonds zou oprichten. Op 14 juli 2009 verklaarde Minister Magnette nog in het parlement: tot slot zullen de nucleaire exploitanten in 2009 opnieuw een bijdrage betalen, aangevuld met een tweede bijdrage van 250 miljoen euro die voor energie-investeringen zal dienen in het kader van een samenwerking tussen de openbare en de privésector. Aan de modaliteiten wordt nog gewerkt".

De minister heeft dus helemaal aan niets gewerkt en geen enkel initiatief genomen. Het Franse Suez incasseert alweer. De regering kan maar beter helemaal komaf maken met deze scheve deal en de afspraak om de kerncentrales langer open te houden, verbreken. Met bevoorradingszekerheid heeft die immers niets, maar dan ook niets te maken.

Contact: Tinne Van der Straeten -
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger