Gemeente Achtkarspelen


Alle basisscholen in Achtkarspelen aangesloten op glasvezel

De gemeente Achtkarspelen wil alle basisscholen in de gemeente in 2010 aansluiten op het glasvezelnetwerk. Tegelijkertijd wil de gemeente moderne digitale onderwijsmethodes voor het basisonderwijs op de scholen stimuleren.

De kosten die hiermee gemoeid zijn, zijn voor een individuele school te hoog. Voor het project Klasseglas wordt ⬠360.000 beschikbaar gesteld. Daarvan wordt vanuit het Europees project Vital Rural Area ⬠40.000 gefinancierd.
De schoolbesturen zullen hun bijdrage leveren in de projectorganisatie vanwaar de diverse trajecten bovenschools worden gecoördineerd. De scholen zullen bereid moeten zijn op basis van de prioritering ook eigen investeringen te doen op het gebied van formatie, scholing en techniek.

Op alle scholen zal binnenkort een analyse-instrument worden toegepast waarmee de beginstand voor de ict-ontwikkeling van de school in kaart wordt gebracht. Het instrument is samengesteld door Kennisnet en de Universiteit Twente. Aan de hand van de scores kan een schoolspecifiek implementatietraject worden uitgestippeld.

Steeds meer scholen maken gebruik van digitale leeromgevingen voor het interactief en zelfontdekkend leren. Een modern aanbod van onderwijsvoorzieningen en lesvormen kan een structurele bijdrage leveren aan de sociaal economische ontwikkeling van de regio.

Donderdag 5 november zal een informatiebijeenkomst over Klasseglas plaatsvinden voor fractiespecialisten, de schoolbesturen uit Achtkarspelen en overige genodigden waaronder de Provinsje Fryslân. vra