Gemeente Achtkarspelen


Peuterspeelzalen in Achtkarspelen scoren erg goed

De peuterspeelzalen in Achtkarspelen doen het opvallend goed. Uit het rapport âlokale staat van onderwijs en welzijn Achtkarspelen 2009â blijkt dat de peuters al na één jaar verrassend veel hoger scoren. De kinderen nemen daardoor een duidelijk verbeterde startpositie in bij de aanvang van hun schoolcarrière.

In het rapport âlokale staat van onderwijs en welzijn Achtkarspelen 2009â, uitgevoerd door BOP communicatie en onderzoek, zijn actuele gegevens met betrekking tot onderwijs en welzijn in de gemeente samen gebracht. Een ander opvallend feit uit het rapport is, ondanks dat Fryslân verhoudingsgewijs het grootste aantal zwakke basisscholen in Nederland heeft, alle basisscholen in Achtkarspelen een voldoende scoren op de kwaliteit van het onderwijs. Volgens de onderwijsinstellingen was dit niet mogelijk geweest zonder de actieve en beleidsrijke rolopvatting van de gemeente Achtkarspelen.

Vergeleken met landelijke cijfers volgen nog steeds veel jongeren in Achtkarspelen vmbo-onderwijs (32%). Toch merken scholen voor voortgezet onderwijs dat (ouders en) leerlingen meer dan voorheen het type onderwijs kiezen dat bij hen past, in plaats van een type dat beneden hun niveau ligt.