Gemeente Breda

Teteringen en Breda aan de slag met plan leefbaarheid

Teteringen1.JPG

Een Teterings verenigingsplatform, het inrichten van een dorpsinformatiepunt, een activiteitenplan voor jongeren en veilige en toegankelijke routes naar scholen en andere voorzieningen.

Dat zijn enkele van de tien punten uit het integraal Dorpsontwikkelingsplan Teteringen (iDOP), dat de gemeente samen met de inwoners van Teteringen heeft opgesteld.

Â

Het plan geeft weer hoe de inwoners vanTeteringen en de gemeente Breda de leefbaarheid in het dorp willen behouden. Er zijn drie uitgangspunten: een zo goed mogelijke integratie tussen oud en nieuw Teteringen, het behoud van het rijke verenigingsleven en het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen van senioren en mensen met een beperking.

Â

Om het dorp ook leefbaar te houden voor kwetsbare groepen kijkt de gemeente naar de haalbaarheid van een zorgkruispunt. Ook heeft de gemeente de zorgen om de leefbaarheid rondom het WA-plein gehoord en onderzoekt ze of de voorgenomen uitbreiding van het winkelaanbod kan plaatsvinden op de Scheperij.

Om het effect van alle ontwikkelingen te kunnen volgen, komt er een âsociale thermometerâ. Dat is een methode waarbij regelmatig in beeld wordt gebracht wat mensen vinden van het wonen in Teteringen, wat hun wensen zijn en of hier voldoende op wordt ingespeeld . De Dorpsraad is inmiddels gestart met het vormgeven van het verenigingsplatform, het dorpsinformatiepunt en met ideeën over de sociale thermometer.

Â

De belangrijkste reden voor het opstellen van het IDOP is de sterke uitbreiding van het woongebied rondom Teteringen, waarvan een gedeelte inmiddels is gerealiseerd (een deel van het plan Om de Haenen). Het is de wens van veel bewoners tijdens en na de uitbreiding de leefbaarheid en de sociale samenhang in het dorp te behouden.

Â

In juni kwamen inwoners van Teteringen en de gemeente bij elkaar om ideeën voor de toekomst samen vorm te geven. Speciaal voor deze bijeenkomst werd het Teterings kwartet ontwikkeld.

Â

Breda, 1 oktober 2009