Gemeente Rotterdam

2009 | 171

15 oktober 2009

Rotterdam wijst vijftien woonservicegebieden aan

Rotterdam heeft vanaf vandaag vijftien gebieden waar de voorzieningen voor ouderen en mensen met een beperking de komende jaren op een optimaal niveau worden gebracht. Op deze manier kunnen Rotterdammers zo lang mogelijk blijven wonen in het huis of in de buurt waar ze zich thuis voelen. Door meer samenwerking tussen woningcorporaties, instellingen in de zorg en welzijn, deelgemeenten en gemeente kunnen woningen, zorgverlening, activiteiten in de wijk en de buitenruimte beter op de behoeften en wensen van ouderen en mensen met een beperking worden afgestemd. Wethouders Jantine Kriens en Hamit Karakus gaven vandaag het startsein voor de ontwikkeling van deze vijftien woonservicegebieden tijdens de conferentie "Slimme Verbindingen" in de Schiecentrale, Rotterdam. De start werd gemarkeerd door de ondertekening van twee eerste convenanten voor de gebieden in deelgemeenten IJsselmonde en Kralingen-Crooswijk.

Per woonservicegebied is bepaald wat al aanwezig is en waar de kansen tot verbetering liggen. Daarom zal de aanpak om verbeteringen aan te brengen per gebied verschillen. Bij wonen valt bijvoorbeeld te denken aan voldoende aangepaste woningen, multifunctionele accomodaties voor zowel zorg- als welzijnsactiviteiten, aantrekkelijke winkelgebieden in nabijheid waar ook medische en zorgproducten worden aangeboden, voorzieningen en inrichting van straten en de buurt die mobiliteit bevorderen. Daarnaast kan er in de zorg gedacht worden aan alarmering waarbij binnen tien minuten zorg wordt geleverd, tot aan complexe verpleeghuiszorg in de eigen woning, kleinschalige woonvormen voor complexe zorgvragen, toegankelijke en laagdrempelige informatiepunten.

Tot slot wordt voor welzijn gewerkt aan een samenhangend aanbod van diensten voor ondersteuning bij financiële en maatschappelijke vragen, een informatief en samenhangend overzicht van alle te ondernemen activiteiten in een gebied (sport, spel, ontmoeting, kennisdeling, recreatie en woonmogelijkheden) en een gemeenschappelijke signalering van problemen en aandachtspunten voor de kwetsbare groepen in de buurt en het actief oppakken van de kansen die zich voordoen om dit te voorkomen of te verhelpen.

De samenwerking tussen alle partners wordt bekrachtigd in een convenant waarna de partijen aan de slag gaan. De wensen van bewoners en het eigen initiatief staan hierbij voorop. De vijftien woonservicegebieden die zijn aangewezen, zijn: Stadcentrum Oost - Oude Westen, Schiebroek Noord, Boomgaardshoek en Tussenwater (Hoogvliet), Bospolder-Tussendijken, Delfshaven, De Esch, Lage Land, Prinsenland, Vreewijk / Lombardijen, overlappend gebied Hillesluis en Vreewijk, Tuinenhoven/Groenenhagen, Oud-Charlois, Zuidwijk, Blijdorp en Blijvenburg.