Gemeente Boxtel

Hoe wil Boxtel omgaan met water?

* 15-10-2009

Water is belangrijk, voor nu en in de toekomst! De gemeente Boxtel heeft daarom een Watervisie opgesteld waarin staat hoe de gemeente om wil gaan met ons water.

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Benieuwd hoe de gemeente om wil gaan met water? Bekijk dan de visie in de leeshoek van het gemeentehuis, ingang Markt, of aan de bibliotheek op de Burgakker. Daar ligt de concept Watervisie ter inzage.
* Concept Watervisie Boxtel (Pdf, 2 mB)

Inhoud
Om u een idee te geven van de inhoud van de Watervisie benoemen we vijf thema?s en geven we daarbij een korte toelichting:
* Veiligheid
* Dit thema gaat over het functioneren van het watersysteem in relatie tot onze primaire belangen. Denk hierbij aan ?droge voeten? en (volks)gezondheid: overstromingsgevaar en een veilig woonmilieu.
* Water bewaren
* We willen zoveel mogelijk (gebiedseigen) regenwater vasthouden. Denk aan besparing van drinkwater en maatregelen tegen verdroging.
* Schoon water
* Voorbeelden om schoon water te verkrijgen en te behouden zijn scheiding van schone en vuile waterstromen (gescheiden riolering) en natuurvriendelijke beheersmaatregelen.
* Water als waarde
* Hiermee wordt de toegevoegde waarde van ons water bedoeld. Denk aan de recreatieve waarde (vennen); de belevingswaarde; cultuurhistorische waarde en natuurwaarde.
* Samenwerking en communicatie
* Om ons water goed te kunnen beheren is samenwerking met verschillende partijen zoals het Waterschap en landbouworganisaties van belang. Dit vraagt om open en betrokken communiceren.

Doelstellingen en ambities
De Watervisie geeft richting aan de doelstellingen en ambities van gemeentelijke beleidsplannen op het gebied van water en riolering. Zo dienen bepaalde thema?s uit de Watervisie op grond van de nieuwe Wet Gemeentelijke Watertaken en de daaruit voortgekomen wettelijke zorgplichten voor grond- en hemelwater te worden uitgewerkt binnen een Gemeentelijk Rioleringsplan. Vanuit de Watervisie kunnen de doelstellingen voor het Gemeentelijk Rioleringsplan worden geformuleerd en vervolgens worden uitgewerkt tot concrete maatregelen, benodigde middelen en kostendekking.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Watervisie neemt u contact op met de heer Mols van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Boxtel. Hij is bereikbaar via (0411) 65 52 56.